Archief
Dorpsraad Hoek van Holland

Hoekenezen via loting in dorpsraad

Tessa Sterrenberg en Indy van 't Hoft zijn wegens persoonlijke omstandigheden uit de Hoekse dorpsraad gestapt. Daarom moeten er nu twee nieuwe leden komen. De zoektocht begint met een loting onder alle inwoners van 16 jaar en ouder.

Wethouder Robert Simons van onder andere Bestuur (wijken en kleine kernen) was woensdagochtend nog niet op de hoogte over de nieuwe situatie. "Na wat nabellen blijkt inderdaad dat er twee dorpsraadsleden stoppen met hun werkzaamheden. Vanwege privéomstandigheden kunnen ze de werkzaamheden niet meer combineren. Ik vind het heel jammer. Het belang van wijk- en dorpsraden is groot. De leden doen belangrijk werk. Hopelijk is de dorpsraad snel weer op volle bezetting", zegt hij tegen de WOS.

Verkiezingsprocedure

"Om de dorpsraad weer op volle sterkte (elf mensen, red.) te krijgen, start een vastgestelde procedure. Omdat er geen personen op een reservelijst staan, starten we met behulp van een notaris de lotingsprocedure op. En vragen mensen die uit de loting (inwonersbestand) komen om zitting te nemen in de dorpsraad", aldus Simons.

Dorpsraadsvoorzitter Jacco van Dam legt de procedure verder uit. "Volgens de procedure worden alle inwoners van Hoek van Holland van 16 jaar en ouder aangeschreven of zij zitting willen nemen in de dorpsraad. Zo niet, dan moeten zij dat aangeven. Degenen die dat niet doen komen in een pot waaruit vijftig inwoners worden geselecteerd. Vervolgens gaan netwerkmanagers van de gemeente in volgorde langs de deuren om mensen te vragen of zij beschikbaar zijn. In januari wordt de procedure gestart."

Volgens Van Dam is het belangrijk om te weten dat het lidmaatschap van de dorpsraad de nodige tijd kost die niet onderschat moet worden. "Voor het werk heb je ook grote betrokkenheid nodig. De vergoeding die er tegenover staat is niet evenredig; voor het geld hoef je het niet te doen!"

Hoe Hoekenezen denken over de loting zie je in onderstaande video.