Archief

Café Delfland blijft nog even staan: woningbouwplan wordt aangepast

Inwoners van Den Hoorn moeten voorlopig blijven aankijken tegen het vervallen aangezicht van het voormalige Café Delfland aan de Hoornseweg. Het woningbouwplan voor deze locatie wordt aangepast.

Ondernemer Bram van Marrewijk, de eigenaar van het pand, kreeg vorig jaar september een vergunning om woningen te bouwen. Het plan bestond uit vier woningen en een multifunctionele ruimte in het café en twee woningen aan de Tanthofkade. Tegen andere media had Van Marrewijk aangegeven in het voorjaar of zomer van 2023 te beginnen met de werkzaamheden. Desondanks is er nog altijd niets gebeurd.

De eigenaar laat desgevraagd aan de WOS weten dat het plan iets wordt aangepast, omdat de 'wereld van bouwen' en 'wereld van huizenkopers' is veranderd en de rente is gestegen. "Nu moeten we het plan gaan afschalen. Daar wordt aan gewerkt." Het blok van vijf op de plek van het café wordt waarschijnlijk veranderd in drie vrijstaande kleinere woningen. De twee woningen aan de Tanthofkade blijven zoals gepland.

Historie

Het pand van Café Delfland is ongeveer anderhalve eeuw oud en heeft volgens de historische vereniging al bijna honderd jaar dezelfde uitstraling. In de beginjaren was het een herberg, vaak gecombineerd met een boerderij. In de meer recente geschiedenis was het een café.

In 2019 moest het café sluiten. Het pand verkeert in een dusdanige staat dat het niet meer te verzekeren is en de eigenaar wilde er geen geld meer in steken.