Archief
Hans van den Broek

Hans van den Broek

Tafeltennisclub SVN 50 jaar: 'Op hoogtepunt deden we mee op landelijk niveau'

Tafeltennisvereniging SVN uit Naaldwijk bestaat deze zondag precies 50 jaar. Met alleen seniorenleden slaat de vereniging een nieuwe weg in voor een succesvolle toekomst.

Zaterdag stond SVN met een jubileum dubbeltoernooi voor leden, oud-leden en genodigden stil bij het feit dat de tafeltennisvereniging op 25 november 1973 is opgericht. Het officiële startschot werd om 12.30 uur gegeven door wethouder Anko Goudswaard van Westland.

"Hoogtepunt in de afgelopen vijftig jaar was onder andere de tijd dat wij als WPK SVN 125 actieve leden hadden en sportief mee konden doen op landelijk niveau", beginnen bestuursleden Tjeerd van der Veen, Theo van Zweden en Hans van der Broek. "De afgelopen jaren is het ons helaas niet gelukt om te vernieuwen, met als dieptepunt dat wij vorig jaar zo weinig leden hadden dat het eigenlijk noodzakelijk was om de vereniging op te heffen. Met een nieuw bestuur dat bestaat uit vijf leden zijn we er echter in geslaagd de vereniging nieuw leven in te blazen. We zijn nu met 36 leden. Op maandag trainen we, woensdag is het vrijspelen en vrijdag spelen we competitie. We hebben alleen seniorenleden en zijn niet groot genoeg om een jeugdafdeling op te zetten. We willen zeker in de toekomst weer jeugdleden, maar we moeten op dit moment realistisch zijn: we hebben nu geen mensen en middelen. Jeugd kan uiteraard wel langskomen om te kijken of het spelletje iets voor hen is. In Westland kunnen zij vervolgens voor competitie naar Smash (Monster) of Salamanders (Wateringen)."

Met een nieuw bestuur zijn we er ingeslaagd de vereniging nieuw leven in te blazen.

Bestuur SVN

Media-aandacht

Het bestuur is ervan overtuigd dat de terugloop van het aantal leden voor een deel te wijten is aan een gebrek aan media-aandacht. "Er is bijna alleen voetbal op televisie en dan ook nog een overkill aan praatprogramma's over voetbal. Sporten als badminton en tafeltennis krijgen alleen bij een Nederlands kampioenschap wat aandacht: een samenvatting van het hele toernooi in 30 seconden. Daar word je als vereniging doodziek van! Het is belangrijk om ook aan andere sporten aandacht te geven. Bij de WOS en andere lokale media is er te weinig aandacht voor andere sporten dan voetbal. Om 'kleinere' sporten de kans te geven nieuwe leden te werven, is media-aandacht van levensbelang. Dat hoeft niet iedere week. Je kan ook eenmaal per maand een sportprogramma uitzenden zonder voetbal. Dat zou een mooi begin zijn."

Het is bewezen dat het spelen van tafeltennis - zeker op latere leeftijd - kan bijdrage om de ontwikkeling van dementie te vertragen.

bestuur SVN

Hans van den Broek

Dementie voorkomen

Iedere sport heeft een positieve invloed op de gezondheid. "Maar wat veel mensen niet weten is dat tafeltennis gezond is voor lichaam én geest. Door te blijven bewegen kun je bijvoorbeeld suikerziekte voorkomen. Maar ook worden je hersens geprikkeld. Volgens tafeltennisicoon Bettine Vriesekoop is tafeltennis de snelste denksport ter wereld. Tafeltennis zorgt er voor dat je hersenen continu in beweging zijn. Ieder punt moet je een keuze maken welke strategie je voor dat punt hanteert. Het is continu razendsnel denken omdat de ballen snel terugkomen en je tegenstander vrijwel ieder punt van strategie wisselt. Het is bewezen dat het spelen van tafeltennis - zeker op latere leeftijd - kan bijdrage om de ontwikkeling van dementie te vertragen."

We willen graag een proefproject opzetten om 55-plussers achter de tafel te krijgen.

bestuur SVN

Proefproject 55-plussers

Tafeltennis kan je tot op hoge leeftijd spelen; er is altijd wel een gelijkwaardig tegenstander te vinden. "Twee van onze leden hebben tot ruim in de tachtig nog competitie gespeeld. Tafeltennis is ook geen contactsport, waardoor blessures niet heel vaak voorkomen. Je hebt alleen kans dat je besmet raakt met het tafeltennisvirus", lacht het bestuur. Tafeltennis is niet alleen een sportieve beleving maar ook een sociale beleving vinden de bestuursleden. "Om die reden willen wij graag een proefproject opzetten om 55-plussers achter de tafel te krijgen. Woensdagmiddag is de zaal niet bezet en zouden we kunnen starten. Maar, stel je vraagt vijf euro per persoon per keer, dan moet je minimaal 15 deelnemers per middag hebben om alleen de zaalhuur van 75 euro te kunnen betalen. Dat risico kunnen wij als vereniging niet nemen. Met een zaalhuur die vrijwel gelijk is aan de huur van Sporthal De Pijl is het al amper te betalen met zo weinig leden. En ook al hebben we een gezellig eigen clubgebouwtje, de inkomsten daaruit zijn niet voldoende."

Het bestuur van SVN hoopt dat de gemeente bijvoorbeeld via het Sportakkoord een bijdrage kan leveren om het proefproject te starten. "Het zou een mooi cadeau zijn voor ons jubileum; we betalen immers al 50 jaar zonder mokken zaalhuur aan de gemeente", sluit het bestuur het gesprek hoopvol af.

Maandagavond is trainingsavond bij SVN aan de Wollegras 39 in Naaldwijk. Op woensdag tafeltennissen de leden voor hun ontspanning en op vrijdag wordt er competitie gespeeld. Wie benieuwd is en de sfeer eens wil komen proeven, kan dus het best op maandag-of woensdagavond een keer binnen lopen, van half acht tot negen uur. Zie ook www.svnnaaldwijk.nl