Archief
WOS

WOS

Jarig Varend Corso in 2024 naar De Lier

De 25ste editie van het Varend Corso gaat in 2024 de Lee op. In het jubileumjaar trekken de corsoboten door De Lier, de plaats waar het in 1998 allemaal begon.

Dit heeft de organisatie vrijdag laten weten. Zoals gebruikelijk gaan op vrijdag 21 juni de trossen rond het middaguur los bij Trade Parc Westland. Daarna gaat het via de Zwet, 't Woudt en Zijtwende naar de Lee. De bonte stoet trekt het hele centrum van De Lier door tot de Breelee, waar gekeerd wordt om vervolgens richting Schipluiden te koersen. Na Schipluiden gaat de stoet naar Maasland en Maassluis. Door de uitstap naar De Lier komt het corso in het jubileumjaar niet naar Vlaardingen.

In 1998 zetten Piet Vellekoop en Koos Zuidgeest het corso op als artistieke tegenhanger van de Lierse Gondelvaart. Ter viering van 800 jaar Naaldwijk en Poeldijk werd toen al twee dagen gevaren. Sinds 1999 is er een derde dag met Delft in het programma. De afgelopen 24 edities (in 2020 en 2021 is er vanwege corona niet gevaren) kreeg het oude, traditionele groente- en fruitcorso een nieuwe invulling en Westland haar bekendste publieksevenement. Maar het doel is in al die jaren hetzelfde gebleven: laten zien wat voor moois het Westland te bieden heeft, kakelverse groente en de kleurrijkste bloemen en planten.

Het is overigens niet alleen het Varend Corso dat aan de 25ste editie begint. Ook creatief brein Hans Hoogerwerf is er sinds de eerste keer in 1998 bij. Het wordt echter zijn laatste corso, binnenkort wordt zijn opvolger bekend. Hoogerwerf maakt op de WOS ook het thema van de jubileumeditie bekend: 'Varend Corso Westland, al 25 jaar smaakvol'.