Archief
WOS

WOS

Online pesten? Deze Naaldwijkse kinderen weten hoe ze daarmee moeten omgaan

Instagram, tiktok, snapchat; social media zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Maar vooral niet uit dat van de jeugd. En dat begint al op de basisschool. Om zo verstandig mogelijk om te gaan met zaken als privacy en online pesten is de wedstrijd Mediamasters in het leven geroepen.

Van de 8.400 basisscholen die om de titel streden, blijkt groep 8 van de Bernadetteschool in Naaldwijk de meest 'Mediawijze klas van Nederland'. "Super blij zijn we", reageert leerling Dani Kouwenhoven enthousiast, nadat de klas tijdens de les is verrast met de boodschap dat ze gewonnen hebben.

Mediamasters is een game voor het basisonderwijs over de kansen en gevaren van (digitale) media. "Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid", legt Simone Koens van Mediamasters uit. "Social media zijn tegenwoordig overal, en de gevaren dus ook. Dat begint al op de basisschool. Tijdens onze wedstrijd leren kinderen hoe ze om gaan met WhatsApp, online pesten, cybercriminaliteit en gamen."

'Geen mensen toevoegen die je niet kent'

De Bernadetteschool speelt al jaren mee. "Maar zo’n fanatieke klas als deze heb ik nog niet eerder meegemaakt", aldus meester Kees van der Meer. "De kinderen gingen tot het uiterste en hebben alle extra opdrachten gemaakt. Het spannende verhaal in Mediamasters sluit goed aan op hun belevingswereld en dat maakt dat ze zich echt bewust worden van de impact van bijvoorbeeld grooming, online pesten of te veel op hun telefoon zitten."

En vinden de leerlingen zelf ook dat ze mediawijs zijn? "Je moet gewoon geen mensen toevoegen die je niet kent", aldus Dani. "En het zelf netjes houden", valt klasgenoot Finn haar bij. "En niet al je gegevens zomaar overal achterlaten", aldus Max. Daarnaast hebben de leerlingen nog een andere belangrijke boodschap meegekregen. Dani: "Soms gewoon even geen social media, maar naar buiten gaan. Al zegt mijn moeder dat ook vaak, haha."