Archief

Na verkiezingsdag: tellen op individuele kandidaten

Een dag na de Tweede Kamerverkiezingen trekken ook Westlanders hun conclusie over de winst van PVV. Ondertussen worden de voorkeursstemmen druk geteld door de gemeente. En reageert 'België' op de verkiezingsuitslag.

Woensdagavond boekte de PVV van Geert Wilders een historische overwinning tijdens de Tweede Kamerverkiezing. Al bij de eerste exitpoll werd duidelijk dat hij de verkiezing glansrijk ging winnen. Een dag later, als het besef is ingedaald, reageren Naaldwijkers verschillend op het nieuws.

Straatvraag

Een vrouw die op de PVV heeft gestemd reageert opgetogen voor de camera van WOS. "Dit is echt perfect. Ik hoop dat ze in Den Haag eindelijk een keer gaan luisteren naar het volk. Tot nu toe worden wij alleen maar afgestraft. Hoe meer wij werken, hoe minder wij overhouden. Ik hoop dat de PVV daar iets aan gaat doen." Dat Wilders een uitgesproken visie heeft op immigratie vindt zij belangrijk. "Ik ben absoluut niet tegen buitenlanders. Echt niet, maar jullie kunnen niet in mijn portemonnee kijken. Ik kan dat wel, en ik denk dat daar echt wat aan gedaan moet worden. Wij werken allemaal hard. En ik denk dat dat beloond moet worden."

Een andere passant noemt de uitslag verrassend, maar vind het terecht dat we nu naar een andere kant van de samenleving gaan kijken. Over de toekomst zegt hij te hopen dat alle partijen nu gaan samenwerken om iets voor elkaar te krijgen. Een derde voorbijganger voegt hier aan toe: "De kiezer straft de politiek af voor wat zij in de afgelopen jaren hebben gedaan. Ik ben tevreden, omdat mijn partij (anders dan PVV, red.) ook winst heeft gemaakt. Als die gaat meeregeren, dan hoop ik dat het goed gaat."

Artikel gaat verder onder de video.

Kandidaten

Na woensdagavond is grotendeels duidelijk hoe de verhoudingen in Den Haag komen te liggen. Tenminste, voor de politieke partijen. Maar op welke kandidaten er is gestemd, dat is nog onduidelijk. Donderdag wordt er in de gemeentes geteld op kandidaat-niveau. Zo ook in de gemeente Westland, en wel in sporthal De Pijl in Naaldwijk.

"Alle stembussen uit de gemeente zijn gisteren hier gebracht", vertelt Nico Wesstein (projectleider verkiezingen). "Vanochtend zijn wij met een enorme ploeg begonnen met het tellen van de stemmen. De stembiljetten worden gesorteerd. Daarna worden ze op kandidaat geteld. Daar hebben we maar liefst 16 telteams voor ingezet. Verder hebben wij nog 30 mensen achter de computer zitten. Zij voeren de uitslag in, in een computerprogramma. Hierdoor kunnen wij de optelling maken van alle 55 stembureaus. En hebben wij straks de totaaluitslag."

Een vrouw die vandaag meewerkt met tellen is tevreden over het verloop van de dag. "Het tellen gaat goed. Ik denk dat de mensen duidelijk hebben laten horen wie ze in het kabinet willen. Er is heel veel gestemd, en ook vaak op dezelfde persoon. Dat is echt opvallend."

Belgen: 'een conservatief bolwerk'

In Naaldwijk was ook een televisieploeg van de VRT op de been. VRT is een landelijke publieke omroep in België. Ook zij waren benieuwd naar de verkiezingsuitslag in Nederland, zo vertelde de verslaggever van VRT aan WOS.

"Wij zijn al een paar dagen in Nederland, speciaal voor de verkiezingen. Vandaag zijn wij in Westland om te kijken waarom er zoveel voor PVV gestemd is. We waren gisteravond in Enschede, bij Pieter Omzigt. We waren van plan om daar reportages te maken over zijn partij. Toen zagen we de score van PVV en dachten: wij moeten ergens anders naartoe. Westland is blijkbaar een conservatief bolwerk, met een goede score voor PVV, VVD en Forum. En daarom zijn wij hier."

Op de vraag wat onze zuiderburen van de winst voor PVV vinden, reageerde de verslaggever: "Wij zijn altijd benieuwd wat Nederland doet, omdat Nederland vaak voorloopt op onze politiek. Wij hebben met verbazing gekeken naar de uitslag, net als veel Nederlanders denk ik."