Archief
Omroep West

Omroep West

Voetbaltraining geven in een rolstoel: 'Hoop dat ik voorbeeld ben voor andere mensen'

Het verhaal van Dennis van Velzen is een bijzondere. Hij is hoofdtrainer van de JO19-2 bij SV Den Hoorn. Zijn team werd periodekampioen in de tweede klasse en is na de promotie naar de eerste klasse nog altijd ongeslagen. Saillant detail: Dennis zit al zijn hele leven in een rolstoel.

We ontmoeten Dennis in de videoanalyse-ruimte van SV Den Hoorn. Daar legt de 23-jarige oefenmeester zijn team nog eens tot in detail uit waar de zwaktes van de tegenstander liggen. De wedstrijd tegen het eveneens ongeslagen Semper Altius staat namelijk op het programma deze middag.

Het is net alsof je naar Dennis zijn grote voorbeeld Jürgen Klopp luistert, als hij over voetbal praat. Een belangrijk verschil: de Duitse toptrainer van Liverpool kan zelf oefeningen voordoen met zijn benen, Van Velzen is gebonden aan een rolstoel. Toch houdt dat de inwoner van Pijnacker niet tegen om zijn droom achterna te gaan.

Want de ambitie van Van Velzen is duidelijk. "Uiteindelijk wil ik gaan werken voor een betaaldvoetbalclub." Hoewel de weg daar naartoe nog lang en moeilijk is, doet de coach er alles aan. Zo haalde hij al het KNVB-diploma voor juniorentrainers en was hij eerder al bij twee andere clubs actief.

Momenteel zit hij dus bij SV Den Hoorn, waar hij kwam via zijn broer. "Ik was klaar voor een stap hogerop en die kans kon ik hier via mijn broer krijgen. Die mogelijkheid heb ik dus met beide handen aangegrepen."

Pylonnetjes uitzetten

Hoewel Van Velzen nog niet zo lang actief is op het Eric R. van Dijk Sportcomplex, droomt hij stiekem al verder. "In de jeugd van een betaaldvoetbalclub training geven lijkt mij geweldig. Het maakt dan niet eens uit bij welke club."

Zijn assistent Robert van Geest is lovend over Van Velzen. "Dennis is een topgozer om mee te werken. Hij is zó erg bezig met het spelletje, dat hij vaak al twee dagen van te voren oefenvormen naar mij appt. Die heeft hij dan tot in detail uitgedacht en ik hoef alleen nog maar de pylonnetjes uit te zetten. De samenwerking tussen Dennis, de andere assistent André en mij loopt op die manier perfect."

Jürgen Klopp op wielen

Ook zijn spelers zijn blij met hun 'Jürgen Klopp op wielen', vertelt aanvoerder Milan van Geest. "Het is heel leuk om met Dennis te werken. Hij is in voor een dolletje, maar kan als het erop aan komt ook serieus zijn."

Dat zijn trainer in een rolstoel zit, maakt volgens Milan niets uit. "Tuurlijk was het wel een bijzonder gezicht toen hij voor het eerst het veld op kwam rijden, maar hij is net zo goed als mijn vorige trainers die wel konden lopen. Misschien nog wel beter zelfs", zegt hij lachend.