Archief
WOS

WOS

Scholieren in Maassluis hebben stem al uitgebracht

Hoewel Nederland officieel woensdag pas naar de stembus gaat, hebben leerlingen van het Lentiz Reviuslyceum hun favoriete partij al gekozen. Dat deden zij onder het mom van de scholierenverkiezingen.

De scholierenverkiezingen zijn een initiatief van ProDemos. Volgens de organisatie zijn deze verkiezingen belangrijk, omdat leerlingen zich hierdoor meer betrokken voelen bij de politiek en de verkiezingen ook een stuk beter begrijpen. Daarom besloot docent maatschappijleer Anne van Putten om de verkiezingen ook naar de school te brengen. "Ik vind het zelf persoonlijk heel belangrijk dat ze al leren dat het belangrijk is om hun stem uit te brengen, zodat ze dat over een paar jaar ook allemaal doen." Want de stemmen zijn natuurlijk niet geldig.

Desondanks vinden de leerlingen het erg fijn om te stemmen. "Nu wordt het van twee kanten belicht, niet alleen maar meningen van mensen van 18-plus", aldus een leerling. Bovendien vinden ze het belangrijk om na te denken over de grote thema's: "Je maakt het wel mee in je jongere jaren, dus als je zelf mee kan denken is dat wel fijn."

PVV de winnaar

In totaal hebben 562 leerlingen een stem uitgebracht. De PVV en de VVD werden de grootste met respectievelijk 21 en 17 procent van de stemmen. Forum voor Democratie werd de derde partij onder de leerlingen, iets dat volgens Van Putten goed te verklaren is door de activiteit van partijleider Thierry Baudet op Instagram en TikTok.