Archief
WOS/ Jay Koek

WOS/ Jay Koek

Amnesty haalt hard uit naar Westland: 'Vijandig publiek onderschat'

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International vindt dat de autoriteiten de hoeveelheid "vijandige publiek en het geweld" bij de Sinterklaasintocht in De Lier hebben onderschat. "Ook al was er al een flinke politie-inzet, deze bleek onvoldoende om het vijandig publiek in bedwang te houden."

Naast de forse kritiek op de autoriteiten haalt de organisatie hard uit naar burgemeester Bouke Arends. Volgens Amnesty is Kick Out Zwarte Piet (KOZP) "slachtoffer geworden van bedreiging en geweld en is hun demonstratierecht ernstig in het gedrang gekomen", dat zegt een woordvoerder tegen de WOS. Bij de intocht waren waarnemers van Amnesty International aanwezig om toezicht te houden op de rechten van onder meer de demonstranten. Voorstanders van Zwarte Piet bekogelden de demonstranten met onder andere zwaar vuurwerk en eieren. De ME moest ingezet worden om de voorstanders op afstand te houden. Burgemeester Arends reageerde na de intocht dat "alles zonder ernstige wanordelijkheden heeft plaatsgevonden". Amnesty zegt deze reactie onbegrijpelijk te vinden.

Zaterdag liet de burgemeester in een reactie op de onrust bij de intocht het volgende weten:

"De Sinterklaasintocht in De Lier en daarmee samenhangende demonstratie van Kick Out Zwarte Piet hebben zonder ernstige wanordelijkheden plaatsgevonden. Wel moest de politie/ME in actie komen richting tegendemonstranten omdat zij de demonstranten van KOZP op de door de gemeente aangewezen demonstratielocatie bekogelden met eieren en vuurwerk. Mijn dank en waardering voor de politie, het organiserend comité van de intocht in De Lier, boa's, beveiligers en medewerkers van de gemeente, die ervoor hebben gezorgd dat zowel de intocht als de demonstratie vandaag veilig konden doorgaan. Want dat is waar alle inzet op gericht is geweest."

Amnesty zegt daarover: "Dat de burgemeester zelfs achteraf niet ziet dat er in zijn gemeente geen voor- en tegenstanders tegenover elkaar stonden, wijst op een tekort aan kennis en mogelijk zelfs onwil om het demonstratierecht goed te waarborgen." Volgens Amnesty greep de politie pas in tegen de voorstanders van Zwarte Piet, toen er een extra peloton aan ME was aangekomen. KOZP vindt dat de politie te laat heeft ingegrepen. Burgemeester Arends laat in een interview aan de WOS weten dat de politie bij de intocht "uitstekend geacteerd heeft". KOZP zegt het ongepast te vinden dat de burgemeester zijn waardering uitspreekt voor de politie.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

WOS / Jay Koek

Amnesty International noemt de reactie van de burgemeester "gevaarlijk". "Hiermee voed je de verdeeldheid in de samenleving." Volgens de mensenrechtenorganisatie doen de gebeurtenissen denken aan de uit de hand gelopen situatie vorig jaar in Staphorst (Overijssel), waarbij KOZP belaagd en bedreigd werd door voorstanders van Zwarte Piet. "In De Lier heeft de politie gelukkig de demonstranten tot op zekere hoogte beschermd, en was er voldoende beveiliging van het konvooi van en naar het dorp. Maar Amnesty moet helaas constateren dat er nog onvoldoende geleerd is van de gebeurtenissen in Staphorst."

Veiligheid niet in geding geweest

"De veiligheid van niemand is in het geding geweest. De demonstratie heeft ook doorgang kunnen vinden. Wat dat betreft kunnen we terugkijken naar de geslaagde doelstellingen die we hadden", zegt de burgemeester tegen de WOS. Hij benadrukt dat het nooit de bedoeling is dat mensen bekogeld worden met vuurwerk. "Maar daarom is er ook ingegrepen door de ME om ook te zorgen dat de veiligheid van de demonstranten gewaarborgd was."

Sjaak Scheffers, de woordvoerder van de winkeliersvereniging die de intocht organiseerde, is het met de burgemeester eens. "Wij hebben vernomen dat de politie en de beveiligers die hier rondliepen, altijd om de kinderen heen hebben gelopen hier en dat iedereen veilig is", aldus de woordvoerder.

Ook hij kijkt daarom terug op een geslaagd feest: "Als comité kijken wij heel erg positief op de intocht terug. Het is een heel leuk kinderfeest geweest. Het is jammer dat het een beetje verregend is, want het weer was natuurlijk echt niet best. En er zijn wel randverschijnselen geweest en dat is natuurlijk jammer, want zo wilden we niet in de belangstelling staan."

Bekijk hier het volledige interview met de burgemeester: