Archief
WOS

Toekomst van de glastuinbouw: 'We moeten allemaal verduurzamen'

De glastuinbouw, de woningmarkt en de immigratie zijn thema's die voorbij komen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Lokale kandidaten Jenny Vermeer (CDA), Peter Valstar (VVD), Iris Vrolijks (GL-PvdA) en Jasper van der Voort (FvD) praten erover bij Aan Tafel.

Glastuinbouw

Hoewel een partijgenoot van Vrolijks heeft gezegd dat we wel helemaal zonder de glastuinbouw zouden kunnen, wil zij vooral benadrukken dat het "belangrijk is om de tuinbouwsector helder te maken, wat de regels voor de komende jaren zijn." Valstar is het met haar eens dat we moeten verduurzamen, want er is niet oneindig gas beschikbaar. Volgens hem is de glastuinbouw ontzettend innovatief, mits daar de tijd voor is. Het is volgens Valstar daarom belangrijk dat de glastuinbouw meer tijd krijgt om innovatieve projecten als aardwarmte op te zetten. Vermeer is het met hem eens: "Iedereen is er van overtuigd dat we naar Rome moeten, maar de weg naar Rome kan verschillen en het tempo waarop ook. Wat er nu gebeurt door veel linkse partijen is dat het perspectief wordt weggenomen." Ook Van der Voort vindt de glastuinbouw innovatief, maar vindt dat de andere partijen vergeten dat "aardgas de levensader van de glastuinbouw" is. Volgens hem is het nog niet zeker genoeg dat een tuin kan draaien op aardwarmte, daarom is het belangrijk dat ze het gas uit Groningen gebruiken en de mensen daar goed compenseren voor het eventuele leed.

Huizenmarkt

Het is bekend dat de huizenprijzen de afgelopen jaren flink gestegen zijn. Daarnaast zitten veel starters vaak lang te wachten op een woning. Volgens Vermeer is het daarom belangrijk om de hoogte in te gaan en meer flats te bouwen. "We kunnen wel zeggen dat we alleen maar laagbouw willen, maar je kan niet alles. Als je iets wil oplossen, zal je ook een keer concessies moeten doen", aldus Vermeer. Van der Voort is het hier absoluut niet mee eens, want zeker in het Westland zou dit afdoen aan het "dorpse karakter". Daarom vindt hij dat de grenzen dicht moeten, zodat de instroom van mensen die een huis nodig hebben afneemt. Daar is Vrolijks het absoluut niet mee eens, volgens haar is het probleem niet de immigratie, maar het punt dat er te weinig gebouwd is. Daarom wil zij kijken naar "andere woonvormen" en naar meer sociale huurwoningen, want vooral bij dat type woningen is er een tekort. Valstar is het eens met Vermeer dat we meer de hoogte in moeten om meer woningen beschikbaar te maken, toch vindt hij ook dat de instroom moet verminderen door de immigratie te verlagen.

Immigratie

Zowel Van der Voort als Valstar is het ermee eens dat de immigratie beperkt moet worden. Het verschil tussen die twee is dat volgens Van der Voort het aantal immigranten helemaal terug naar nul moet, terwijl Valstar vindt dat er beperkingen moeten komen. Vermeer vindt het vooral belangrijk dat als er hier immigranten zijn, dat ze dan goed kunnen integreren in de maatschappij. Ook Vrolijks wil dit benadrukken en volgens haar is de vluchtelingenopvang op de boot in Maassluis hier een goed voorbeeld van. Van tevoren was er heel veel angst voor deze boot, maar uiteindelijk zijn er vrijwel alleen maar positieve reacties uitgekomen.

Het hele gesprek met Peter Valstar, Jenny Vermeer, Jasper van der Voort en Iris Vrolijks zie je vrijdagavond vanaf 18.00 uur op WOS TV in de talkshow Aan Tafel. De uitzending is daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.