Archief
Archief WOS

'Rust en ruimte moeten blijven aan het Westlandse strand'

"Het Westlandse strand is en blijft een familiestrand dat uitblinkt in rust en ruimte." Dit is een belangrijk kernpunt in de nieuwe Kustvisie van het college van B en W.

De visie is naar de gemeenteraad gestuurd, die er binnenkort over zal oordelen. "Wij willen geen verlengde van Kijkduin of Hoek van Holland worden", zei wethouder Anko Goudswaard bij een presentatie.

In de introductie op de Kustvisie wordt gesteld: "Deze visie is tot stand gekomen na een participatietraject waarin met inwoners, ondernemers, beleidsmakers, verschillende (natuur)organisaties en de gemeenteraad gesproken is. Via een online enquête hebben bijna 1.000 mensen hun mening gegeven over de kust. We zijn blij met al die reacties, ze zijn verwerkt in deze Kustvisie."

"De kust moet goed bereikbaar zijn voor iedereen, maar we willen geen massatoerisme aantrekken. Bij nieuwe ontwikkelingen moet er evenwicht zijn tussen recreatie- en natuurwaarden en het mag niet ten koste gaan van de kustveiligheid."

Strandpaviljoens

Er komt geen wijziging in het totaal aantal strandpaviljoens. Dat zijn en blijven er negen. Dit betekent dat de wens van recreatiebedrijf Westbeach - gelegen aan de noordkant van het Molenslag bij Monster - niet wordt ingewilligd, als het aan het college ligt.

In een besluit van de gemeenteraad over jaarrondstrandpaviljoens (2020) werd vastgelegd dat er bij de strandslagen Molenslag, Beukel en Vlugtenburg één bestaand strandpaviljoen per slag jaarrond kan worden. Dat zouden er dan in totaal vijf kunnen worden, want nu zijn er twee: The Coast bij Molenslag en Zomertijd bij Vlugtenburg.

Gebleken is dat de uitvoering van dat raadsbesluit een moeilijke opgave is en het momenteel niet gaat lukken. In een toelichting zei Goudswaard dat ondernemers voor het verkrijgen van toestemming voor jaarrond "een stevig plan moeten indienen bij zowel de gemeente, de provincie als het Hoogheemraad van Delfland". In samenspraak met de betrokken ondernemers is ervoor gekozen om in 2027 opnieuw te bekijken of er ruimte is om uitvoering te kunnen geven aan het raadsbesluit.

Ontwikkeling van sportrecreatie

(Water)sport en andere strandgebonden activiteiten horen bij de Westlandse kust en zorgen voor een gezonde, gezellige en kleurrijke uitstraling, aldus het college. Op het strand is beperkte ruimte voor uitbreiding. Aan nieuwe strandbebouwing zal geen medewerking worden verleend. Ook hier geldt dat potentiële nieuwe aanbieders de samenwerking moeten zoeken met zittende paviljoenhouders of verenigingen.

"Gemotoriseerde of anders aangedreven (elektrisch/motorisch) activiteiten (bijvoorbeeld drones en ultra light vliegtuigjes) staan wij niet toe op het Westlandse strand en in de duinen. Op sommige delen worden wel gemotoriseerde vaartuigen toegestaan, maar we zijn selectief met het geven van vergunningen."

Wanneer natuurwaarden en kustveiligheid aantoonbaar geborgd zijn, zijn er kansen voor jaarrond exploitatie van watersportactiviteiten bij niet-commerciële sportverenigingen. Volgens het college is het van belang dat de ontwikkeling niet leidt tot een toename van autoverkeer en daardoor een grote stikstofdepositie.

Geen overnachting op het strand

Binnen het profiel van de Westlandse kust passen geen verblijfsaccommodaties op het strand, zo staat in de visie. "Dergelijke verblijfsaccommodaties tasten de beleving van de openheid en rust te veel aan. Het niet toestaan van overnachten op het strand blijft het uitgangspunt en we zien geen reden om van dit besluit af te zien."