Archief

Taakstraf voor inbreker die na veroordelingen opnieuw de fout in gaat

Een bij de politie bekende inbreker is na verschillende eerdere veroordelingen opnieuw in de fout gegaan, maar krijgt alsnog een straf die laag uitvalt. De rechtbank is van mening dat de inbreker zijn leven meer op de rit heeft en hij is sinds 2020 niet meer in aanraking gekomen met politie en justitie.

De inbraken vonden in 2020 plaats, maar pas onlangs kwam de zaak voor de rechter. De inbreker sloeg op 23 januari 2020 toe in een woning in Maassluis, waar hij sieraden heeft gestolen. Daarnaast sloeg de man eerder die maand toe in een school in Vlaardingen en op 24 maart 2020 bij een bedrijf in Rozenburg. De verdachte zegt tijdens de rechtszaak dat hij de inbraken niet kan herinneren, mede door zijn drugsgebruik toentertijd.

De man is een bekende bij politie en justitie. Volgens de rechtbank heeft hij een "uitgebreid justitieel verleden", de man is meerdere keren veroordeeld voor inbraken en diefstallen. "Maar hij lijkt in 2020 de knop te hebben omgezet. Hij heeft in april 2021 een langdurig klinisch traject positief afgerond en is niet meer in aanraking gekomen met politie en justitie. Een eerder opgelegd reclasseringstoezicht heeft de verdachte op 31 juli 2023 positief afgerond. Gedurende dit toezicht heeft de verdachte inzet, motivatie en gedragsverandering getoond."

Taakstraf

De verdachte heeft inmiddels werk. Het opleggen van een celstraf zou ervoor kunnen zorgen dat de man zijn baan kwijtraakt. Mede daardoor heeft de rechtbank besloten alleen een taakstraf van 140 uur op te leggen. Daarnaast krijgt hij ook een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden met een proeftijd van 2 jaar. Tijdens het plegen van de inbraken zat de man nog in proeftijden van eerdere veroordelingen. Dat zou betekenen dat de man nu alsnog de cel in moet, maar de rechtbank heeft besloten dat de man die celstraffen ook niet hoeft uit te zitten.

Categorieen:
Nieuws 112 Maassluis