Archief
112Maasmedia

Na tientallen GGZ-meldingen gaat het weer fout: man bedreigt zus met mes

De 23-jarige verdachte heeft een lange geschiedenis in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), maar ondanks meerdere opnames is het thuis in Maasland opnieuw fout gegaan. De man trok een mes en bedreigde zijn zus. Ook heeft hij zijn zus mishandeld, door onder meer haren uit haar hoofd te trekken.

Na de bedreiging die plaatsvond op 22 december vorig jaar en mishandeling van 5 september dit jaar zit hij vast. Maandag moest de man voorkomen in de rechtbank, waar het ging om de vraag of hij vast moet blijven zitten. Zijn advocaat vroeg om vrijlating, maar het Openbaar Ministerie (OM) vindt de feiten ernstig genoeg om hem vast te houden en zegt daarnaast ook dat er sprake is van herhalingsgevaar als de verdachte vrij zou komen. "Er is sprake van psychische problematiek die nog niet verholpen is". De 23-jarige man uit Maasland is al jarenlang bekend bij de GGZ en heeft tientallen meldingen op zijn naam.

De verdachte wordt onderzocht door psychiaters en psychologen van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP). In afwachting van dit onderzoek en de mogelijkheid van tbs bij veroordeling zit de verdachte nog vast, tot onvrede van zijn advocaat. "Dit is voorsorteren op een maatregel die er nog niet is." Vrijlating is volgens het OM niet mogelijk. "Meneer is meerdere keren opgenomen, dan gaat het kort goed, maar als hij thuiskomt gaat het weer mis."

Laat mij alsjeblieft naar huis, ik beloof dat ik het nooit meer ga doen.

Verdachte

Behandeling nodig

Het OM en de advocaat van de verdachte zijn het erover eens dat er een behandelplan voor de verdachte moet komen, echter is die er nu nog niet. De verdachte zegt tijdens de rechtszaak dat hij graag vrij wil komen. "Laat mij alsjeblieft naar huis, ik beloof dat ik het nooit meer ga doen. Ik zal een goede burger zijn en blijven."

Ondanks de woorden van de man besluit de rechtbank dat de man vast blijft zitten. "De verdenkingen zijn ernstig en aangezien er ook nog geen behandelplan is, besluiten wij dat de verdachte langer vast blijft zitten." Het NIFP-onderzoek is naar verwachting komende maand afgerond, dan kan de zaak inhoudelijk besproken worden.