Archief
Regio15

Gesprek comités en KOZP leidt niet tot akkoord, demonstratie De Lier gaat door

Het gesprek tussen de sinterklaascomités en Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft niet geleid tot overeenstemming over de kleur van 'Piet' bij intochten in Westland. KOZP heeft aangegeven dat de demonstratie bij de intocht in De Lier doorgaat.

Het gesprek tussen de comités en KOZP vond woensdagochtend plaats, in bijzijn van burgemeester Bouke Arends. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft iedereen 'met respect elkaars verhalen aangehoord'. Echter heeft dat niet geleid tot overeenstemmingen over de kleur Piet. Er zijn een aantal Westlandse dorpskernen die al langer zijn overgegaan op roetveegpieten. Volgens comités in andere dorpskernen kunnen zij niet in een keer overgaan op roetveegpieten; daar is een overgangsperiode voor nodig. KOZP ziet graag dit jaar alleen nog maar roetveegpieten, maar daar gaan de comités dus niet in mee.

KOZP ziet graag dat de sinterklaascomités in het Westland een convenant ondertekenen met afspraken over pieten, maar dat is niet gebeurd. In het convenant staan onder meer de afspraken:

- "Alle pieten worden niet meer geschminkt alsof zij de donkere huidskleur hebben";
- "Alle pieten dragen geen pruiken die zwarte haarstijlen nabootsen";
- "Borden, spandoeken en andere uitingen met afbeeldingen van Zwarte Piet worden verwijderd".

In De Lier zullen zowel Zwarte Pieten als roetveegpieten deel uitmaken van de intocht. KOZP kondigde eerder al aan hier te demonstreren. Extinction Rebellion (XR) heeft aangegeven zich aan te sluiten. Het is vooralsnog onbekend hoeveel demonstranten er zullen komen. Er zijn ook tegenacties aangekondigd op sociale media. Zo gaat er een oproep rond op Facebook en Telegram om als Zwarte Piet naar de intocht te komen. Burgemeester Arends vraagt iedereen "alsjeblieft geen extra olie op het vuur te gooien".

Vanwege de demonstratie en de oproepen voor tegenacties zijn er zorgen om de veiligheid. Tweede Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) vreest voor onveilige situaties voor kinderen en hun ouders en vraagt minister Yesilgöz (Veiligheid & Justitie) om er samen met gemeenten voor te zorgen dat protesten weg gehouden worden van de kinderen.