Archief
WOS

WOS

Fatbike steeds populairder, maar veel zijn 'technisch niet in orde'

Je hebt er vast wel eens eentje voorbij zien razen: een fatbike. Deze elektrische fiets met hele dikke banden wordt steeds populairder. Woensdagochtend hield de politie in Naaldwijk een controle op deze elektrische fietsen. Met veel fatbikes bleek iets mis te zijn.

Maar wat maakt de fatbike zo populair? Volgens een politiewoordvoerder komt dat mede doordat de fietsen op te voeren zijn, waardoor ze harder kunnen rijden. Daarnaast zijn de fatbikes redelijk goedkoop. "Ook geldt er geen helmplicht voor de fatbike, dat maakt het ook aantrekkelijk voor jongeren." Met de fatbikes is vaak veel mis en zijn volgens de politie vaak betrokken bij ongevallen. Mede om die reden hield de politie woensdagochtend een controle op de elektrische fietsen bij een rotonde aan de Kruisbroekweg en Zuidweg in Naaldwijk.

Politie houdt controle in Naaldwijk. WOS

Bij meer dan de helft van de gecontroleerde fatbikes bleek iets mis te zijn, zoals de snelheid of de gashendel. "Daarvoor krijgen die mensen een bekeuring en mochten wij hun vaker aantreffen, dan kunnen we zelfs overgaan op het in beslag nemen van de fatbike." Volgens de politie hebben veel gebruikers van opgevoerde fatbikes niet het besef wat de risico's zijn. "Als een fatbike harder gaat dan 25 km/u, dan wordt het door de wet gezien als een bromfiets. Dan gaan er gelijk allemaal regels gelden zoals het dragen van een helm en het hebben van een rijbewijs."

Dinsdag nam een wijkagent van Wateringen nog een fatbike in beslag die veel te hard kon rijden. Het kan grote gevolgen hebben voor je aansprakelijkheid als je met een opgevoerde fatbike betrokken raakt bij een verkeersongeval. "Als je betrokken raakt bij een ongeval en je fatbike is illegaal opgevoerd of daar is iets mee gedaan waardoor die niet meer legaal de weg op mag, dan ben je echt flink de sjaak", benadrukt de politiewoordvoerder.

Bekijk hier meer over de politiecontrole en het interview met de politiewoordvoerder: