Archief
Thierry Schut

75ste Rainlevelr een feit

Edplant uit Maasdijk heeft dinsdag de 75ste Rainlevelr in gebruik genomen. Dat is iets meer dan anderhalf jaar na de 50e Rainlevelr. Rainlevelr is een in 2012 gestart project om wateroverlast in de regio tegen te gaan met behulp van tuinders.

In Rainlevelr dragen glastelers bij aan het beperken van wateroverlast door vóór een zware bui ruimte te maken in hun hemelwaterbassin of silo. Dat doen ze op vrijwillige basis. Het hoogheemraadschap van Delfland informeert de deelnemers over de neerslagverwachting en laat weten wanneer meer ruimte nodig is. Rainlevelr draagt – samen met andere maatregelen tegen wateroverlast – bij aan het opvangen van zware buien nu en in de toekomst.

Bertus Bruinen, mede-eigenaar van Edland, is erg blij met zijn aansluiting: "Van Gai Vegter van Delfland hoorde ik dat Rainlevelr óók bij ons aangesloten kon worden. En dan is zo'n besluit om deel te nemen snel genomen hoor. Ten eerste was het voor ons ook het juiste moment, omdat de folie van het waterbassin vervangen moest worden. En ten tweede willen wij de Oranjepolder graag droog houden. Daar hebben we inmiddels ook al ons steentje aan bijgedragen, want het eerste aflaatverzoek is een feit."

Volgens hoogheemraad waterkwantiteit Manita Koop is dit hard nodig, want "alle techniek en alle metingen aan het weer ten spijt, de neerslag kan ons blijven verrassen". Daarbij herinnert zij aan 3 november, toen er op sommige plekken in de regio vijftig mm viel. "Door de regen in oktober waren alle bassins vol, en was de extra opvangcapaciteit bij de Rainlevelr-deelnemers heel welkom", aldus Koop.