Archief

Wostalgie: Biertapwedstrijden in Westland

Maandag zijn in De Viskeet in Ter Heijde weer de Westlandse biertapwedstrijden. De winnaar van deze wedstrijd mag meedoen aan de Nationale Biertapwedstrijden.

De tappers proberen tijdens deze wedstrijd het perfecte biertje te tappen voor een deskundige jury bestaande uit oud-voorzitters Elly Hazewinkel en Remmert Keizer en bierspecialisten Ruben en Frank Hartman. Tijdens de wedstrijd worden de tappers beoordeeld op kwaliteit, service en gastvrijheid. Dus niet alleen de techniek van het tappen wordt beoordeeld, ook het opdienen is belangrijk. Daarover zei voormalig voorzitter Fred Diepeveen in 1998 het volgende: "De jury kijkt bij de tap bijvoorbeeld naar hoe de man tapt, maar ook naar of de glazen goed schoon zijn. En bij de jurytafel wordt gelet op het uitserveren van het biertje." Een belangrijke tip die hij meegeeft, is dat tijdens het uitserveren het logo op het glas naar de klant moet worden gericht. Toentertijd won De Stelling uit Naaldwijk.

Het kampioenschap van 2008 was erg bijzonder, want dat werd gewonnen door Gert-Jan Lagraauw. Dit was zo bijzonder omdat hij op dat moment al niet meer werkzaam was in de horeca en toch won. Hij deed naar eigen zeggen mee "als geintje" om te kijken of hij het nog een beetje kon.

In Wostalgie duiken we op zondag de grote archieven van de WOS in, op zoek naar historisch beeld.