Archief
WOS

'We zijn gemotiveerd om weinig te doen'

Volgens sportfysiotherapeut en spreker Maurice van Veldhooven worden we allemaal steeds luier. Volgens hem is de huidige maatschappij minder gemotiveerd om hard te werken en te sporten. In de WOS-talkshow Aan Tafel deelt hij zijn visie.

Van Veldhooven stelt dat de huidige maatschappij steeds minder actief is, voornamelijk omdat we minder worden uitgedaagd in ons dagelijks leven. "We zijn tevreden met een vijf-en-een-half; vroeger was tevredenheid met een zes het streven, maar nu zijn we met een vijf-en-een-half al tevreden." Hierdoor zijn we minder geneigd om moeite te doen en minder hard te werken. "Mensen solliciteren bij mij en verwachten vier dagen te werken voor het salaris van vijf", aldus de ondernemer. "Bovendien bewegen we steeds minder, wat leidt tot een toenemende fysieke ongezondheid." Volgens Van Veldhooven kampt meer dan de helft van de volwassenen met overgewicht, wat een groot gezondheidsprobleem vormt.

Zakcomputer

Een belangrijke oorzaak van dat overgewicht is de opkomst van de smartphone, die hij ook wel 'de zakcomputer' noemt. Tegenwoordig kunnen we zoveel meer met onze telefoons dan alleen bellen, en hij is ervan overtuigd dat sommige mensen hun huis niet meer hoeven te verlaten, want bijna alles valt te bezorgen met behulp van bepaalde apps. Zelfs huishoudelijke klussen zijn steeds eenvoudiger geworden: "We hebben een elektrische stofzuiger en het gras wordt automatisch gemaaid, waardoor we binnenhuis ook steeds minder bewegen."

Daarom vraagt Van Veldhooven nu aandacht voor dit probleem met zijn campagne Generatie Slapjanus. Hij geeft toe dat dit een wat verkeerde benaming is: "Het gaat niet slechts om één generatie, maar om de huidige maatschappij." Toch richt zijn zorg zich vooral op de jongere generaties. "Na 1976, mijn geboortejaar, is het eigenlijk misgegaan."
Tijdens zijn presentaties en lessen aan de Hogeschool van Rotterdam probeert hij mensen te stimuleren om meer te bewegen en hoopt hij de Generatie Slapjanus te redden van wat hij "de grootste bedreiging voor de menselijke soort" noemt.

Het hele gesprek met Maurice van Veldhooven zie je vrijdagavond vanaf 18.00 uur op WOS TV in de talkshow Aan Tafel. De uitzending is daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.