Archief
Sanne Bakker

Sanne Bakker

Niet douchen bij zwembad Vreeloo door legionella

Bij zwembad Vreeloo in De Lier is enkele weken geleden legionella aangetroffen. Als maatregel om besmettingen te voorkomen zijn de douches gesloten en worden de leidingen gereinigd.

Volgens locatiemanager Gideon van der Kaaij moeten de zwembaden iedere maand een klein beetje water opsturen naar een laboratorium. Daar is 'een beginfase' van de bacterie aangetroffen in het water. "Volgens het protocol moeten de douches minimaal tien dagen gesloten blijven en extra worden doorgespoeld", aldus Van der Kaaij. De afgelopen nachten heeft het zwembad daarom de douches extra doorgespoeld en is er opnieuw een monster met water naar het lab gestuurd. De douches mogen weer open als het lab aangeeft dat er geen legionella meer in het water zit, maar dit resultaat laat nog op zich wachten. Van der Kaaij hoopt zo snel mogelijk de douches weer te kunnen openen.

Legionella is een bacterie dat voorkomt in water met temperaturen tussen de 25 en 45 graden. De bacterie kan zich in kleine druppeltjes nestelen in de stoom die vrijkomt bij het douchen. Wie legionella inademt, heeft kans om een longontsteking op te lopen.