Archief
Hoogheemraadschap van Delfland

Hoogheemraadschap van Delfland

Historisch gemaal in Maasland gerenoveerd

Het gerenoveerde gemaal Dijkpolder in Maasland is woensdagmiddag feestelijk geopend door wethouder Melanie Oderwald en hoogheemraad Manita Koop. Het gebouw is het afgelopen jaar flink opgeknapt en er zijn ook enkele vernieuwingen aangebracht.

Een van deze vernieuwingen was een visvriendelijke pomp. Water uit de laag gelegen polder wordt door deze pomp verplaatst naar het hoger gelegen boezemwater. Om te zorgen dat vissen ook weer terug kunnen van hoog naar laag is er een vispassage aangebracht. Daarnaast zijn de verzakkingen en scheuren in het gebouw aangepakt. Dit bleek nog een lastige klus, want bij het wegbreken van de vloer kwam de oude gemetselde fundering bloot te liggen. Uiteindelijk is er een volledig nieuwe betonconstructie binnen het pand gemaakt, zodat het gebouw weer stevig staat. Tot slot is de oude pomp uit 1919 vervangen voor een nieuwer en moderner model. Deze nieuwe pomp kan tot wel 53 kubieke meter per minuut wegpompen, dus ook tijdens zware regenbuien blijft het water op peil.

Deze aanpassingen zijn vooral binnen het pand, want het hoogheemraadschap wil dat het gemaal zijn historische uitstraling behoudt. "De polder van Midden-Delfland zit vol oude verhalen. Gemaal Dijkpolder, gebouwd in 1873, staat naast de monumentale Dijkmolen uit 1718. Het zijn honderden jaren later nog steeds tastbare bewijsstukken van onze rijke geschiedenis als waterbeheerders. Het zijn parels in de polder, ons cultureel erfgoed", aldus Koop.