Archief
WOS

WOS

Begroting Maassluis vrijwel unaniem aangenomen

Met de Maassluise gemeenteraad op volle sterkte werd dinsdag laat in de avond de begroting voor 2024-2027 vrijwel unaniem vastgesteld. Zoals bijna gebruikelijk stemde alleen Forum voor Maassluis tegen.

Mede door de meevallers die werden aangegeven in de jaarlijkse oktoberbrief van de overheid, kon het college een sluitende begroting aan de gemeenteraad presenteren. In de oktoberbrief informeert de overheid gemeenten over de verdeling van de door de overheid beschikbare aanvullende middelen. Ondanks de meevaller voor de begroting van de komende twee jaar sprak het college zijn zorgen uit voor de begroting voor het 'ravijnjaar 2026', waarin de overheid 3 miljard euro minder beschikbaar zal stellen aan gemeenten.

Moties

Voorafgaand aan de vaststelling van de begroting dienden tien fracties in totaal 28 moties in. Niet alle moties werden uiteindelijk ingediend, omdat het college toezegde dat deze op een of andere manier worden uitgevoerd. Ook werden een aantal moties doorgeschoven naar andere besprekingen, zoals de binnenkort geagendeerde discussie over het groenbeheerplan van Maassluis. Van de overgebleven moties werden negen moties door de raad aangenomen. Opvallend was het wederzijds respect tussen de verschillende partijen bij het beargumenteren van de door hen ingediende voorstellen.

DoneerRing

Het door GroenLinks ingediende voorstel voor de DoneerRing - een ring rond openbare afvalbakken waarin mensen hun flesjes of blikjes waarop statiegeld zit, kunnen plaatsen - werd met overgrote meerderheid aangenomen. Ook twee 'scholenmoties' van CDA Maassluis konden op ruime steun van de raadsleden rekenen. De voorstellen gaan over het terugdringen van het verzuim op scholen en de wens om Maassluise veteranen hun verhaal in de klas te laten vertellen.
De fractie van Leefbaar Maessluys richtte haar pijlen onder andere op het aanpassen van de rotonde Mozartlaan, die al eerder door de WOS als een van de gevaarlijkste wegen van Maasluis werd aangemerkt. Ook de motie om extra aandacht voor de mentale gezondheid bij jongeren werd, net als het aanpassen van de Mozartlaan, unaniem aangenomen. Verder haalden verschillende moties over woningbouw en de motie 'Fietspaden op orde' unaniem de eindstreep.

Sportgala

Na drie jaar van afwezigheid - mede door corona - heeft VVD Maassluis het voorstel gedaan om het jaarlijkse sportgala nieuw leven in te blazen. Met een kleine aanvulling om niet alleen een prijs voor talenten maar ook een stimuleringsprijs en een prijs voor G-sporters uit te reiken, werd het idee door alle raadsleden met enthousiasme ontvangen.

Komend weekend is er in het tv-programma WOS Extra aandacht voor de vaststelling van de begroting in Maassluis.