Archief
Archief WOS

Archief WOS

Meerderheid in Westlandse raad bepleit 'straatje erbij'

Een ruime meerderheid van de Westlandse gemeenteraad wil dat snel onderzocht wordt waar in Westland op korte termijn een 'straatje erbij' kan worden gebouwd.

In elk geval CDA, GBW, VVD en Westland Verstandig hopen hiermee een doorbraak in de bouw van nieuwe woningen te realiseren en hebben daarom een motie opgesteld voor de woensdag te houden begrotingsvergadering. De fracties wensen dat samen met marktpartijen in kaart wordt gebracht op welke plaatsen in Westland dit kan worden uitgevoerd op basis van de nieuwe regelgeving omtrent kleinschalige woningbouwprojecten.

Onderzoek

Het idee 'straatje erbij' is afkomstig van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Dit wees er onlangs op dat met kleine bouwprojecten aan de randen van een gemeente een groot deel van de woningnood kan worden opgelost.

Het EIB publiceerde in oktober de uitkomsten van een onderzoek onder 23 gemeenten in de provincie Noord-Holland. "Daaruit is gebleken dat ook bij strikte ruimtelijke condities een kwart van de totale woningbouwopgave in deze dichtbevolkte provincie kan worden gerealiseerd via het concept van 'straatje erbij'. Aangezien het hier gaat om aanvullende mogelijkheden voor woningbouw bovenop de bestaande binnenstedelijke plannen biedt dit een zeer effectieve strategie om de woningnood op te lossen."

Leefbaarheid

De fractie van GBW vindt dat het voorstel van het EIB hout snijdt. "Het is in ieder geval een stuk eenvoudiger dan herontwikkeling van gebouwen in de bestaande straten of de grootse projecten voor nieuwbouwwijken, met jarenlange stroperige participatie- en vergunningstrajecten. En bovendien hoeft er niet geïnvesteerd te worden in basisscholen, kinderopvang, sport- en welzijnsaccommodaties en andere noodzakelijke voorzieningen. Die zijn er immers al en hebben zelfs ook baat bij dat straatje erbij. Het kabinet heeft kortgeleden zelfs aangekondigd de regels voor kleinschalige bouwprojecten aan te passen."

GBW vervolgt: "Wij twijfelen er ook niet aan dat veel van de marktpartijen in Westland zelfs al plannen voor mooie straatjes met betaalbare huur- en koopwoningen erbij op de tekentafel hebben liggen, dus aan hen zal het zeker niet liggen."

Ook voeren CDA, GBW, VVD en Westland Verstandig in hun motie aan, "dat het voor de leefbaarheid van de dorpen een goede ontwikkeling is dat we overal iets aanbouwen".

Zij vragen van het college van B en W om in het eerste kwartaal van 2024 de uitkomsten van het gewenste onderzoek te delen met de gemeenteraad.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland