Archief
Rijnmond

Rijnmond

Blijdschap bij de bouwers: Afzinken Maasdeltatunnel eindelijk gelukt

Eindelijk is het zo ver: het tweede en laatste deel van de Maasdeltatunnel is afgezonken. Nadat het eerder meerdere keren mislukte, is het nu wél gelukt. De twee tunneldelen zijn nu met elkaar verbonden, er zijn zelfs al mensen doorheen gelopen.

Helemaal af is de tunnel overigens nog niet, zegt Rijkswaterstaat. "We hebben de hele dag gezonde spanning gehad, het blijft technisch lastig", vertelt Jörgen van der Meer, omgevingsmanager Blankenburgverbinding, op Radio Rijnmond. "Er moet veel goed gaan en dat is gelukkig gebeurd."

Opluchting

Na een half jaar is het afzinken van de tunnel eindelijk gelukt. "Je bent er niet bang voor dat het weer mis gaat, maar het is toch een hele opluchting dat het nu gelukt is", aldus Van der Meer. Van de ene naar de andere kant van de kade gaan, is nog niet mogelijk. "Er moet nog een stuk van twee meter aangemaakt worden, een soort sluitvoeg, aan de noordkant. Ook dat is technisch ingewikkeld en kan pas over een maand of drie gedaan worden." Dit deel vastmaken kan ook pas nadat de volledige tunnel was afgezonken.

Opening eind 2024

Rijkswaterstaat wil proberen om de opgelopen vertraging in te lopen. "We gaan straks naar de planning kijken hoe deze er nu bij ligt. Naar verwachting zal de A24 en de tunnel eind 2024 gebruikt kunnen worden."

"Maandagmiddag begon het afzinken, onder toeziend oog van geïnteresseerde tunnelwatchers."Er is van alles leuk aan", vertelt een oudere man. "De techniek die ze gebruiken, de manier waarop ze dat doen."

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis