Archief
WOS/Marco Streefland

Duijndam en Vollebregt naar WK handbal, Broch zegt af

Handbalsters Rinka Duijndam en Kelly Vollebregt uit Wateringen doen vanaf eind deze maand mee aan het WK in Scandinaviƫ. Dat blijkt uit de definitieve selectie van Oranje die maandag bekend is gemaakt.

Bondscoach Per Johansson heeft zeventien speelsters opgenomen in de selectie. Duijndam en Vollebregt zijn inmiddels een vaste waarde in het Nederlandse team.

Ten opzichte van de voorlopige selectie zijn Bianca Schanssema, Tessa van Zijl en Yvette Broch afgevallen. Broch, een ploeggenote van Duijndam bij het Hongaarse Györ, had eerder al gezegd niet beschikbaar te zijn. Desondanks wilde de bondscoach toch een poging wagen. "Ik heb een goede en open dialoog met Yvette gehad en ik was afgelopen najaar in Hongarije om haar te bezoeken. Yvette is een ongelooflijk serieuze en ervaren speelster die op het hoogste niveau speelt en natuurlijk altijd welkom is bij Oranje", vertelt Johansson. "Deze keer heeft ze ervoor gekozen om ‘nee’ te zeggen tegen het nationale team en dat respecteer ik. Maar de deur staat wagenwijd voor haar open en we zullen zien wat er in de toekomst gebeurt."

Drie landen

Het WK wordt dit jaar gehouden in Denemarken, Noorwegen en Zweden. Er doen 32 landen mee. Nederland is ingedeeld in groep H met Tsjechië, Argentinië en Congo. Oranje speelt alle poulewedstrijden in het Deense Fredrikshavn.

Speelschema groepswedstrijden

30 november 18.00: Nederland - Argentinië
2 december 18.00: Congo - Nederland
4 december 20.30: Nederland Tsjechië
De wedstrijdtijden kunnen veranderen in verband met de televisie-uitzendingen.

De beste drie landen uit de acht poules plaatsen zich voor de hoofdronde. Als Nederland doorgaat, speelt het tegen de bovenste drie landen uit groep G. De behaalde punten in de poulefase tegen de doorstromende teams worden meegenomen. De beste twee landen per hoofdronde kwalificeren zich voor de kwartfinales.

Oranje werd in 2019 wereldkampioen, twee jaar geleden werd het uitgeschakeld in de tweede groepsfase.