Archief
WOS

WOS

Westland verlengt regels brijnlozing met twee jaar

Tuinders in Westland kunnen tot eind 2025 onder de huidige voorwaarden brijn blijven lozen. Brijn is water met zouten erin, dat overblijft als grondwater wordt ontzilt.

De huidige verordening brijnlozingen loopt op 31 december dit jaar af. De tuinders zouden dus vanaf 1 januari in overtreding zijn, als ze na de ontzilting van grondwater het brijn terugbrengen in de diepere ondergrond. Begin 2022 informeerde de provincie Zuid-Holland de gemeente dat er mogelijk aanvullend beleid nodig is ter bescherming van het grondwater. Maar het nieuwe provinciale brijnbeleid is nog steeds niet duidelijk. Pas volgend jaar worden nieuwe regels verwacht en Westland vindt het wenselijk om daar op te wachten alvorens een nieuwe verordening te maken.

De provincie krijgt daarom de brief met de boodschap dat de gemeente zich genoodzaakt ziet om het huidige beleid met twee jaar te verlengen. Ook het Hoogheemraadschap van Delfland krijgt die boodschap. Maar in die brief staat ook het verzoek om prioriteit te geven aan een aanpak voor grondwateronttrekkingen om daarmee bodemdaling rond De Lier op korte termijn een halt toe te roepen.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland