Archief
Fietsersbond Westland

Nieuwe Westlandse Fietsburgemeester gezocht

Karin Zwinkels stopt na dit jaar als Fietsburgemeester van Westland. Ze heeft er dan twee jaar op zitten en dus loopt haar 'ambtstermijn' af. De Fietersbond Westland zoekt daarom een opvolger.

"Het is niet in beton gegoten, maar Marja van der Ende - mijn voorgangster - was de eerste Fietsburgemeester. Die heeft het twee jaar gedaan, dus de termijn is twee jaar. En die zit er voor mij ook bijna op", vertelt Zwinkels in het WOS-programma Plus Radio. De oud-wethouder werd begin 2022 aangesteld in deze functie. "Het is een oproep, ik ben de wereld niet uit. Ik heb het er met Ulbe Spaans (voorzitter van de Fietsersbond, red.) over gehad: in principe zit mijn termijn erop, dus laten we kijken of er gegadigden zijn die dit leuk en belangrijk vinden."

"Marja heeft het heel goed gedaan met Fietsen voor m'n eten, dat was haar focus. Ik heb voornamelijk gekeken naar woon-werkverkeer, recreatief fietsen en de voorzieningen. Ik kan me voorstellen dat een nieuwe Fietsburgemeester zich de komende twee jaar focust op de sport. We krijgen de Tour de Femmes, hoe leuk zou het zijn als de nieuwe Fietsburgemeester daar de focus op legt; het sportief fietsen. Met deze functie kan iedereen z'n eigen invulling geven."

Geïnteresseerden kunnen zich melden bij Ulbe Spaans, via ulbespaans@gmail.com.

Wintertijd

In de nacht van zaterdag op zondag is de wintertijd weer ingegaan; de klok is een uurtje teruggegaan. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) gaf eerder deze week aan dat ze de wintertijd graag afgeschaft ziet worden. Het ongevalsrisico zou namelijk fors toenemen als het een uur eerder donker wordt, omdat er dan minder zicht is. Met name voetgangers en fietsers zijn slechter zichtbaar in de avondspits. Zwinkels: "Als ik nu vorige week 's morgens vroeg op de fiets stap, dan is het ook nog hartstikke donker. Dan moet iedereen ook in de ochtendspits zorgen dat-ie goed zichtbaar is. En zeker met regenachtig weer zoals in oktober; regen en donker zorgt voor een groot gevaar als je niet goed zichtbaar bent."

Fietsverlichting is daarbij een belangrijk onderdeel. Niet iedereen heeft die in het donker aan staan. "Ik vind wel dat het steeds beter gaat. Dat heeft denk ik te maken met de e-bikes. Want je kunt heel snel de verlichting aanzetten als je eventuele ondersteuning aanzet. Ik zie daar veel verlichting. Ik zie soms wel heel felle lampen, wat weer voor tegenliggers vervelend kan werken", aldus Zwinkels, die gelijk een oproep doet. "Zorg dat je lamp goed afgesteld staat, zodat je niet je tegenliggers verblindt. En maak het ook geen kerstboom (met allerlei knipperende lichtjes, red.). Dat kan ook heel verwarrend werken voor automobilisten. Zeker met regenachtig weer, want dan weet je niet goed wat je precies ziet."

"Heel veel mensen die fietsen hebben ook een rijbewijs. Kijk daarom als je in de auto zit wat je opvalt en andersom als fietser, houd rekening met andere weggebruikers."

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland