Archief
WOS

Langer verlaagd gastarief voor tuinders

De glastuinbouw kan vijf jaar langer rekenen op een een verlaagd aardgastarief, tot 2035 in plaats van 2030 zoals het kabinet had voorgesteld.

De Tweede Kamer nam donderdagavond laat een amendement van CDA, ChristenUnie en VVD op de Wet fiscale Klimaatmaatregelen glastuinbouw aan om het verlaagde tarief in de energiebelasting over een langere tijd af te bouwen. Op die manier is er meer tijd om verduurzamingsinitiatieven zoals nog meer geothermie uit te rollen, zo was de opvatting van de indieners van het amendement. Wel moet de glastuinbouw vanaf 2025 een CO2-heffing gaan betalen. Die maatregel kon ook op steun in de Kamer rekenen.

Door te kiezen voor een langer afbouwpad in combinatie van een CO2-heffing wordt de aanpak om broeikasgasemissies te reduceren effectiever én rechtvaardiger volgens CDA, CU en VVD. Effectiever, omdat directer op de CO2-uitstoot wordt gestuurd. Rechtvaardiger, doordat relatief energie-extensieve en/of relatief kleine glastuinbouwbedrijven niet onevenredig zwaar worden belast én doordat voor meer handelingsperspectief voor tuinders wordt gezorgd.

GroenLinks wilde al per 1 januari 2024 het verlaagd tuinbouwtarief afschaffen, maar dat werd verworpen. Die partij dient nu samen met de PvdA wel een initiatiefwet in om 'fossiele subsidies vóór 2030 af te schaffen'. Dit wordt geregeld via de Klimaatwet, waar een wettelijk vastgelegd afbouwpad aan zal worden toegevoegd.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland