Archief
SignBiblio

SignBiblio

Ook in Westland Fixbrigade op komst, met tochtstrips en isolatiefolie

In november gaat een zogenoemde Fixbrigade Westland van start. Deze organisatie verzorgt kleine isolerende maatregelen in woningen.

Sociale werkvoorziening Patijnenburg en Vitis Welzijn zetten, onder de hoede van de gemeente Westland, een team op met behulp van de expertise van Fixbrigade Nederland. Volgende maand wordt in Monster gestart met onder meer het plaatsen van tochtstrippen en isolatiefolie.

Dit is aangekondigd door wethouder Pieter Varekamp in een overzicht van tal maatregelen op energiegebied dat hij deze week naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

Ontstaan

Het fenomeen Fixbrigade is ontstaan vanuit buurtorganisatie Jungle Amsterdam. In 2017 kwam die organisatie in actie na de vaststelling dat buurtbewoners met een laag inkomen hulp nodig hadden bij het besparen op hun energieverbruik. "Energiecoaching, gedragstips of alleen het afleveren van energiebesparende producten is vaak niet genoeg. Uit ervaring weten we inmiddels dat we het beste bij mensen thuis kunnen komen met Fixers die weten wat ze moeten doen. Samen bepalen we met de bewoner wat er aangepakt moet worden, om het vervolgens kosteloos te installeren", aldus de Amsterdamse initiatiefnemers.

In Amsterdam zijn er inmiddels al zestig Fixers bezig met het verduurzamen van woningen. Dit jaar is een landelijke uitbreiding van het initiatief op gang gekomen. In een half jaar tijd hebben al 18 gemeentes zich aangemeld om ook een Fixbrigade voor hun inwoners op te richten.
Zo'n Fixbrigade wordt lokaal georganiseerd. Naast het verduurzamen van woningen in de buurt, leidt de lokale Fixbrigade mensen met afstand tot de arbeidsmarkt op tot leerlingfixers.