Archief
Google Streetview

Google Streetview

Wegversmallingen in Opstalweg worden binnenkort verwijderd

De twee wegversmallingen in de Opstalweg in Naaldwijk worden nog deze maand verwijderd. Ze blijken niet bij te dragen aan een betere verkeersveiligheid en zorgen voor irritatie bij zowel omwonenden als weggebruikers.

Dit kondigt wethouder Pieter Varekamp aan in een memo aan de gemeenteraad naar aanleiding van de uitgevoerde evaluatie van de snelheidsremmende maatregelen die twee jaar geleden bij de Opstalweg zijn getroffen.

Al ruim tien jaar zijn bewoners actief om de veiligheid te verbeteren op de Opstalweg. Door gebiedsontwikkelingen (nieuwe woonwijken) is deze weg de afgelopen jaren flink drukker geworden. Ook stagneert op sommige wegen elders de doorstroming,waardoor steeds meer weggebruikers alternatieve routes rijden via o.a. de Hoge Geest, Opstalweg en Galgeweg richting Westerlee. Ook zijn de laatste jaren woningen gebouwd aan de Opstalweg. "Naast toename van de verkeersintensiteiten is er sprake van gehaast verkeersgedrag", zo staat in de evaluatie.

Herinrichting

In 2017 de Opstalweg heringericht en onder meer voorzien van fietssuggestiestroken om duidelijk te maken dat er fietsers kunnen rijden en om de weg een smallere uitstraling te geven waardoor verkeer over het algemeen wat langzamer gaat rijden.
De huidige inrichting, met twee wegversmallingen (2021), is over een periode van anderhalf jaar geëvalueerd. Dit is uitgevoerd op basis van onder meer snelheidsgegevens van voor en na het plaatsen van de wegversmallingen.

Snelheidsgegevens

Om na te gaan of er een geloofwaardige snelheidslimiet geldt op een weg, wordt bekeken of de meerderheid van de weggebruikers zich aan deze snelheid houdt. Hiervoor wordt over het algemeen 85 procent van de weggebruikers als maatstaf gebruikt. Enkel de bestuurders van gemotoriseerde voertuigen zijn in deze analyse meegenomen. Ook zijn rijsnelheden zonder vertraging/filevorming meegenomen.

- In de periode van januari tot en met november 2021 reed 85 procent van de bestuurders 55,1 km per uur of langzamer tussen het kruispunt met de Galgeweg en de bocht bij Opstalweg nr. 25. Van januari 2022 tot en met april 2023 was dat gemiddeld 53,5 km per uur of langzamer op hetzelfde traject.

- In de periode van januari tot en met november 2021 reed 85 procent van de bestuurders 55,4 km per uur of langzamer tussen de bocht bij Opstalweg nr. 25 en het kruispunt met de Galgeweg. Van januari 2022 tot en met april 2023 was dat 53,2 km per uur of langzamer op hetzelfde traject, dus in zuidelijke richting.

In de jaren na de herinrichting van de Opstalweg in 2017 is de gemiddelde snelheid gedaald van 64 naar 57 km per uur. Hierin zijn zowel de lagere als hogere gereden snelheden verwerkt. Na plaatsing van twee wegversmallingen in 2021 laten metingen zien dat de rijsnelheid lichtelijk is afgenomen naar gemiddeld 55 km per uur.

Signaleringen bewoners en weggebruikers

Enkele opmerkingen van bewoners en weggebruikers over de gang van zaken op de Opstalweg:
- Bewoners ter hoogte van de versmallingen kunnen door opstellend verkeer hun in/uitrit niet gebruiken;
- Op drukke tijden zoals in de namiddag is er filevorming voor de wegversmallingen, soms tot aan de Galgeweg;
- De in/uitgang van de Vuurdoorn wordt soms geblokkeerd door wachtende voertuigen;
- Er wordt rond de wegversmallingen harder gereden om de tegenligger voor te zijn;
- Fietsers worden klemgereden;
- Door opstoppingen van auto’s die bij de wegversmallingen ontstaan, is het voor fietsers vaak niet mogelijk om op de fietsstrook te blijven rijden.
- (Brom)fietsers rijden bij filevorming het voetpad op en schieten verderop weer terug de rijbaan op;
- Het invoegen op de rijbaan van (brom)fietsers via een in/uitrit op de rijbaan zorgt voor gevaarlijke situaties;
- Ook komt het voor dat scooters en motorfietsen het voetpad gebruiken, waardoor voetgangers en spelende kinderen op het trottoir bijna aangereden worden.

Daarnaast wordt nog opgemerkt dat de brandweer niet wil dat er meer snelheidsremmende obstakels op de Opstalweg geplaatst worden, omdat deze weg een hoofdroute is voor de brandweer.

Informatieavond

De gemeente heeft het voornemen een informatieavond te houden voor bewoners van de Opstalweg op woensdag 25 oktober van 19.00 tot 20.30 uur in het gemeentehuis aan de Verdilaan. Tijdens de avond wordt de verkeersevaluatie besproken en wil de gemeente ervaringen, opmerkingen en suggesties over de weginrichting ophalen en haalbare mogelijkheden bespreken.