Archief
WOS/Jaap Stolze

WOS/Jaap Stolze

Droom Coöperatie Broekpolder2040 onrealistisch: 'nieuw plan of stekker eruit!'

Ondernemers en bewoners van de Westlandse Broekpolder hadden een droom hoe het gebied er in 2040 uit zou moeten zien. Bijna twee jaar geleden kreeg de coöperatie een overheids­subsidie van drie ton om een plan te maken waar iedereen zich in zou kunnen vinden. Dat is niet gelukt.

De Broekpolder is een gebied tussen de Wollebrand en de Wippolderlaan. Hier vind je zo'n honderd glastuinbouwbedrijven en wonen ongeveer 2000 mensen. Het is een uitgestrekte polder van meer dan 600 hectare, met daarin 425 hectare aan kassen, ruim 400 huizen, een aanzienlijk deel van de Westlandroute en een prachtig natuurgebied van 40 hectare, waaronder de Wollebrand. Opvallend is het aantal jonge ondernemers dat betrokken is bij opvolgingstrajecten. De totale waarde van de polder wordt geschat op meer dan 550 miljoen euro.

Coöperatie

De ondernemers en bewoners hadden een droom hoe het gebied er over twintig jaar uit zou kunnen zien en realiseerden zich dat een kortetermijnaanpak niet voldoende zou zijn om dit doel te bereiken. In 2020 is om die reden de Coöperatie Broekpolder2040 in het leven geroepen. De coöperatie verenigt ondernemers en huiseigenaren die samenwerken om de Broekpolder te ontwikkelen en herstructureren tot een gebied waarin er een goede balans is tussen wonen en werken, waardoor bedrijven continuïteitsperspectief hebben en bewoners kunnen genieten van hun leefomgeving.

Coöperatie Broekpolder2040

Afspraken

In oktober 2021 heeft de coöperatie een samenwerkingsovereenkomst getekend met de gemeente Westland, provincie Zuid-Holland en Hoogheemraadschap van Delfland. Daarin zijn afspraken gemaakt over samenwerking, planvorming, planontwikkeling en ondersteuning bij het streven naar een duurzame en toekomstbestendige ontwikkeling van de Broekpolder. Het convenant loopt tot eind dit jaar.


In een vergadering van de Commissie Ruimte van de Westlandse gemeenteraad heeft de LPF eerder dit jaar vragen gesteld over de voortgang van het project. Wethouder Varekamp: "Het ontwikkelperspectief van de coöperatie is nagenoeg gereed. Er vindt nog enige verfijning plaats naar aanleiding van binnengekomen reacties vanuit het gebied. De verwachting is dat de coöperatie het definitieve ontwikkelperspectief in het derde kwartaal in een algemene ledenvergadering zal vaststellen."

Deze week had de WOS na afloop van een bestuursvergadering een gesprek met een bewoner en een bestuurslid van de coöperatie.

Tekst gaat onder de video verder

Leergeld

Ook stelde LPF Westland vragen over de investeringen van de gemeente. Varekamp: "In 2021 heeft de gemeente 60.000 euro subsidie verstrekt aan de Coöperatie Broekpolder. In 2022 is nogmaals 50.000 euro gemeentelijke subsidie verstrekt." Mocht het ontwikkelperspectief onverhoopt niet meer doorgaan, dan heeft dat volgens de wethouder geen financiële gevolgen voor de gemeente. "De gemeente, maar ook de provincie en het hoogheemraadschap, is de mogelijkheid geboden te leren hoe een groot gebiedsontwikkelingsinitiatief vanuit de samenleving, in het licht van de Omgevingsvisie, in de praktijk werkt. Deze informatie kan dan meegenomen worden bij andere initiatieven vanuit de samenleving", aldus Varekamp.


Inmiddels heeft ook de fractie van Westland Verstandig vragen gesteld over de voortgang van het project. Of er een nieuwe convenant zal worden gesloten, is nog niet bekend.