Archief
Provincie Zuid-Holland

Commissaris van de Koning Jaap Smit volgend jaar met pensioen

Jaap Smit stopt per 1 september 2024 als Commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Dat heeft hij vrijdag bekendgemaakt in een vergadering van Provinciale Staten.

Smit trad op 1 januari 2014 aan als Commissaris van de Koning. In maart wordt hij 67. Tijdens de vergadering zei hij dat hij voortdurend met volle energie en motivatie voor de provincie Zuid-Holland aan de slag is geweest en dat zal doen tot september volgend jaar. “Dan maak ik plaats voor een ander die ik deze eervolle functie van harte gun.”

Predikant

Geboren Gelderlander Jaap Smit begon zijn loopbaan als predikant en geestelijk verzorger bij Defensie. Hij stapte over naar de consultancy, werd directeur van Slachtofferhulp en in 2010 voorzitter van de christelijke vakbond CNV, meldt mediapartner Omroep West.

In januari 2014 werd de CDA'er beëdigd en in 2019 voor een tweede termijn herbenoemd als commissaris. van de Koning. Dat maakt hem voorzitter van zowel het parlement (Provinciale Staten) als het bestuur (Gedeputeerde Staten) van Zuid-Holland, de grootste en dichtst bevolkte provincie van het land.