Archief
SignBiblio

SignBiblio

Oproep tot meldpunt bijtincidenten in Westland

D66 Westland wil dat de gemeente een meldpunt instelt voor bijtincidenten met honden. Hiermee haakt zij in op een initiatief uit de Tweede Kamer om gevaarlijke honden aan te pakken.

Naast de oproep voor een fok- en houdverbod zijn er eerder ook Kamervragen gesteld over het gebrek aan landelijke registratie van bijtincidenten door honden en het gebrek aan landelijk beleid om die bijtincidenten terug te dringen. Voor deze registratie is het Landelijk Honden Dossier opgesteld. De gemeenten waren niet verplicht hieraan deel te nemen.

Op dit moment nemen 50 van de 342 gemeenten in on land deel aan het Landelijk Honden Dossier. D66 heeft nu het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westland opgeroepen om zich aan te sluiten bij dit initiatief om een beter zicht te krijgen op het aantal incidenten in Westland.

De fractie wil hiermee een voorbeeld nemen aan buurgemeente Rotterdam, waar op de gemeentewebsite al een laagdrempelig meldpunt is. Daarnaast wil ze het Plan van Aanpak voor agressieve honden overnemen van de gemeente Rotterdam. Hierin staat onder meer dat gevaarlijke rassen (en ook gebleken individuele bijters) verplicht een muilkorf moeten dragen.