Archief
WOS

WOS

Marcel van Ekelenburg kleurrijkste scheidsrechter van het Westland

Fluiten met humor, scheidsrechter Marcel van Ekelenburg is er maar al te goed in. Zijn speciale manier van fluiten maakt hem een ware verschijning. Volgens hem is humor ontzettend belangrijk om te kunnen relativeren, zowel op het veld als daarbuiten.

Van Ekelenburg is niet de doorsnee scheidsrechter die bij een overtreding direct een kaart trekt. Hij doet dat bijna nooit, zegt hij in de WOS-talkshow Aan Tafel. Hij handelt volgens het principe 'tikkie geven, tikkie krijgen', wat inhoudt dat hij onthoudt wie een overtreding heeft gemaakt. Als er dan een overtreding op die speler wordt gemaakt, fluit hij daar ook niet voor. Van Ekelenburg noemt dat "niet volgens de regels, maar een beetje tussen de lijntjes door" fluiten. Toch probeert hij overtredingen wel te voorkomen door de speler al aan te spreken voordat de overtreding wordt gemaakt.

Als je nou niet opstaat, geef ik je een rotschop.

Marcel van Ekelenburg

De scheidsrechter heeft dus een heel eigen manier van fluiten. Iets waar hij bijvoorbeeld heel streng op is, is aanstellerij. "Als een gozer een tikkie krijgt, dan lopen ze erbij alsof ze doodgeschopt worden". Ook dit pakt hij op zijn eigen manier aan. In plaats van een gele kaart te geven zegt hij: "Als je nu niet opstaat, geef ik je een rotschop". Hoewel dit misschien niet echt mag als scheidsrechter, werkt het volgens hem wel heel goed.

Van Ekelenburg fluit een wedstrijd met een snorkelset op, omdat het veld bol stond van water.

Verleden

Volgens Van Ekelenburg is het belangrijk om humor te gebruiken om positief te blijven. Tijdens het gesprek bij Aan Tafel vertelt hij dat er in zijn verleden genoeg narigheid is gebeurd. Zo is zijn broer op jonge leeftijd overleden, is zijn vader vroeg overleden en zegt Van Ekelenburg dat hij veel gepest is. Hij is daarom heel dankbaar dat zijn moeder hem zo heeft opgevoed dat hij "niet in het negatieve blijft hangen". Deze mentaliteit probeert hij over te brengen op de spelers op het veld. "Het voetbal is niet zo belangrijk als vaak wordt gedaan, er zijn veel belangrijkere dingen in het leven", zegt hij en daarom probeert hij het met humor te benaderen.

Het hele gesprek met Marcel Van Ekelenburg zie je vrijdagavond vanaf 18.00 uur op WOS TV in de talkshow Aan Tafel. De uitzending is daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.