Archief

Fundering Dieren Opvang Centrum Westland letterlijk gelegd

Het Dieren Opvang Centrum Westland, dat moet komen aan de Vierschaar in 's-Gravenzande, krijgt steeds meer vorm. Ondanks dat er nog donaties nodig zijn om het pand verder te kunnen inrichten, zijn de heipalen inmiddels in de grond geslagen.

Na jaren van praten en voorbereidingen zijn de werkzaamheden voor het Dieren Opvang Centrum Westland eindelijk gestart. Er zijn 21 heipalen de grond ingegaan, waarmee de fundering van het nieuwe pand is gelegd. De initiatiefnemers van Dieren Opvang Centrum Westland (DOCW) willen in het gebouw noodopvang en verzorging van alle dieren met problemen realiseren. Zo komen er een egelopvang en een knaagdierenopvang. Team Dierenhulp Westland gaat het vervoer van de gewonde dieren verzorgen.

Broodnodig

"Stichting Egelopvang Het Stekeltje is uit nood onstaan", vertelt Ria Witkamp. Zij, en de andere vrijwilligers van de stichting, vangen egels nu op in huis. "En dat is geen wenselijke situatie", vervolgt Ria. "Wij hebben dringend een pand nodig waar wij egels professioneel kunnen verzorgen en bijvoorbeeld couveuses kwijt kunnen. Wij zijn heel blij dat onze stichting straks mag intrekken in het dierenopvangcentrum. Dat is nodig want wij zien steeds meer verzwakte egels".

Een egel die nu verzorgt wordt door Ria heeft benauwdheidsproblemen. "Egels, zoals deze, hebben het moeilijk", zegt zij. "Westland heeft steeds meer bebouwing, waardoor er minder groene gebieden zijn. De leefomgeving voor de egel wordt dus kleiner. Daarnaast hebben we een gekke zomer gehad, waardoor egels een kortere winterslaap hebben gehouden. Die kortere rust in combinatie met weinig voedsel en leefruimte maakt dat meer egels verzwakken."

Artikel gaat verder onder de video.

Opvangcentrum in de maak

Het gebouw waarin de opvang moet komen begint gestalte te krijgen. "Er stond hier drie maanden geleden nog een meter hoog gras, nu staan er 21 heipalen", vertelt Ulbe Spaans (voorzitter DOCW). "We hebben een betonnen fundering gelegd waarin leidingen lopen. Het geraamte staat en straks kan het dak erop. Daar zijn wij heel erg blij mee."

Desondanks is er nog geen duidelijkheid over wanneer het gebouw in gebruik kan worden genomen. "We zijn afhankelijk van fondsen en giften", vervolgt Spaans. "En vrijwilligers. Niet alleen geld is belangrijk, maar ook sponsoring in de vorm van arbeid. Wat er nu is opgebouwd is voor een deel gesponsord door bedrijven die hun werknemers hier gratis laten werken. Naarmate er geld binnenkomt, kunnen wij verdere stappen maken, maar fase 1 is nu gerealiseerd."

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland