Archief
Rob Oosterlee

Nog steeds geen zicht op terugkeer autoveer Maassluis-Rozenburg

Er is nog steeds geen enkel zicht op de terugkeer van het autoveer tussen Maassluis en Rozenburg, zo bleek dinsdagavond in een themabijeenkomst van de gemeenteraad van Maassluis.

Het was op 3 oktober 2022 dat veerboot de Blankenburg uit de vaart ging en een toeval dat op precies dezelfde datum een jaar later Jeannette Baljeu, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, klaar zat om vragen van Maassluise raadsleden te beantwoorden.

Zij gaf eerst een schets van de gebeurtenissen in de afgelopen drie jaar en erkende dat de communicatie in het afgelopen jaar beter had gemoeten. Er kwamen diverse vragen over het gelopen proces, maar VVD-fractievoorzitter Dick Snoeck wilde het graag praktisch houden. "Is er in de regio geen enkel ander schip beschikbaar?", vroeg hij aan de gedeputeerde. Baljeu: "Wij hebben stad en land afgebeld, op zoek naar een autoveer; tot in het buitenland aan toe." Uitkomst: het strandt dan telkens op de kwalificaties die nodig zijn om op het bijzondere vaarwater van Het Scheur te mogen varen.

Oude veren

Baljeu onderstreepte nog eens dat het om relatief oude veren gaat die de verbinding tussen Maassluis en Rozenburg verzorgden. Als gevolg van het faillissement van de vorige exploitant, liggen die schepen nu bij een werf in Rotterdam.
Zodra de nieuwe exploitant, Damen, goed in kaart heeft hoeveel de reparatie van de Blankenburg moet gaat kosten, kan ook worden bepaald voor welk bedrag de boot van de curator kan worden gekocht. Als die onderhandelingen succesvol zijn, kan Damen de boot verwerven en met de reparatie beginnen. Alle aandacht is gericht op de Blankenburg; de andere boot, Staeldiep, is tot dusver buiten beeld.

Programma van eisen

Mede gezien de leeftijd van de Blankenburg wordt, zodra deze weer in de vaart is, vervolgens onderzocht aan welke eisen een nieuw te bouwen autoveer zal moeten voldoen. In reactie op een vraag van D66-steunraadslid Erik de Ruiter, zegde Baljeu toe dat de gemeenteraad van Maassluis en de dorpsraad van Rozenburg bij het opstellen van het programma van eisen betrokken zullen worden.

En net zoals onlangs in de talkshow Aan Tafel van de WOS, wilde Baljeu ook nu geen enkele prognose doen over de termijn waarbinnen het autoveer kan terugkeren op Het Scheur. Daar kan pas aan worden gedacht op het moment dat de Blankenburg van de curator is gekocht.

WOS