Archief
Marijke Gips

Ingrid Blok en Ilona van Jaarsveld maken 'Het mooiste zwempak van Hoek van Holland'

Meer dan honderd mensen hebben hun stem uitgebracht voor de wedstrijd 'Het mooiste zwempak van Hoek van Holland'. In totaal waren er 21 inzendingen met uiteenlopende interpretaties op het thema Breiwerk in de Branding.

Het publiek gaf de prijs aan Ilona van Jaarsveld. De gehaakte bikini heeft Ilona met hulp van haar dochter gemaakt. "Voor haar ontwerp heeft Ilona gekozen om gebruik te maken van granny squares en zeemeerminnen. "Omdat haar dochter gek is op zeemeerminnen en als verwijzing naar haar Italiaanse roots heeft Ilona haar inzending de naam La Sirena gegeven, wat het Italiaanse woord voor zeemeermin is."

De juryprijs ging naar Ingrid Blok. "Het badpak van Ingrid Blok verbindt het historische met het hedendaagse Hoek van Holland met Rotterdam. Ingrid gebruikte voor haar badpak Rotterdamse schapenwol en werkte met een oud breipatroon. Het patroon is afkomstig uit de collectie van Museum Rotterdam dat ter gelegenheid van de wedstrijd gedeeld is. De jury heeft de draagbaarheid van de inzendingen meegewogen in haar eindoordeel.

Etiquette

Bij het bekendmaken van de jury- en publieksprijs werd door de conservator van Museum Rotterdam een quote van Amy Groskamp ten Have aangehaald om te illustreren hoeveel er is veranderd in vergelijking met de tijd van de gebreide badmode ten opzichte van de hedendaagse badmode: "Het strijdt tegen alle étiquette om zich in badpak met of zonder lange pantalon of badjas buiten het strand en de onmiddellijke nabijheid van het water te begeven. Zij, die aldus toegetakeld boodschappen gaan doen in het dorp van de badplaats waar zij vertoeven maken inbreuk op de goede vormen en geven aanstoot aan anderen. Hetzelfde geldt voor mannen, die in de onmiddellijke nabijheid van een café-terras zich niet ontzien de bovenste helft van hun zwempak te laten zakken na zich met vet te hebben ingesmeerd en aldus anderen een weinig verkwikkelijke aanblik schenken. Dit is in hoge mate onbetamelijk en verdient aller afkeuring.”

Collectie

In samenwerking met Welzijn op de Hoek en Museum Rotterdam was de collectie van badkleding uit lang vervlogen tijden tentoongesteld in de Hoekstee. De verzameling is afkomstig van de Museum Rotterdam-collectie en de Stichting Wijkcollectie. Een ontdekking in de museumarchieven bracht badpakken aan het licht die meer dan een eeuw oud zijn, vergezeld door breipatronen voor zwemkleding. De wedstrijd was een uitnodiging aan Hoekenezen, zowel de vaste bewoners als degenen die voor een dagje naar het strand komen. Breien, haken, naaien en alle creatieve technieken waren welkom. De inzendingen maakten niet alleen deel uit van de tentoonstelling in het Huis van de Wijk De Hoekstee.