Archief
WOS

WOS

Breiwerk in de Branding: ode aan historische Hoekse zwemkleding

Vanaf deze vrijdag verwelkomt De Hoekstee een expositie die niet alleen een kijkje biedt in het verleden van zwemkleding, maar de Hoekse gemeenschap ook uitnodigt om deel te nemen aan workshops en een prikkelende wedstrijd.

In samenwerking met Welzijn op de Hoek en Museum Rotterdam wordt in Huis van de Wijk De Hoekstee een verzameling historische badpakken en breipatronen onthuld. De verzameling van badkleding uit lang vervlogen tijden, zowel handgemaakt als machinaal vervaardigd, is afkomstig van de Museum Rotterdam-collectie en de Stichting Wijkcollectie. Op de opening waren ruim 70 bezoekers aanwezig.

Inspiratiebron

Een ontdekking in de museumarchieven bracht badpakken aan het licht die meer dan een eeuw oud zijn, vergezeld door breipatronen voor zwemkleding. "De vondsten dienden als de inspiratie achter de wedstrijd 'Het mooiste zwempak van Hoek van Holland' die onder andere tot doel heeft om de inwoners van Hoek van Holland te motiveren om zelf aan de slag te gaan en hun eigen unieke zwempak te creëren", zegt directeur van Stichting Wijkcollectie, Nicole van Dijk

Het initiatief wordt ondersteund door de Stichting Wijkcollectie en Museum Rotterdam, in het kader van het Echt Rotterdams Erfgoed-programma. Gedurende hun verkenning van het Recreatieoord Hoek van Holland, met Echt Rotterdams Erfgoed nummer 0081, kwamen ze oude badpakken tegen die de tand des tijds hadden doorstaan en breipatronen voor zwemkleding die wachtten om opnieuw tot leven te worden gewekt.

Stichting Wijkcollectie

Het mooiste zwempak van Hoek van Holland

De wedstrijd 'Het mooiste zwempak van Hoek van Holland' is een uitnodiging aan alle Hoekenezen, zowel de vaste bewoners als degenen die voor een dagje naar het strand komen. Breien, haken, naaien – alle creatieve technieken zijn welkom. "Of het nu gaat om een traditionele zwembroek, een tijdloos badpak of zelfs een eigentijdse interpretatie, alle ontwerpen zijn toegestaan en worden met open armen ontvangen. De inzendingen zullen niet alleen deel uitmaken van de tentoonstelling in het Huis van de Wijk De Hoekstee, maar mogelijk ook te zien zijn in het Recreatieoord Hoek van Holland, dat beschouwd wordt als een officieel onderdeel van het Echt Rotterdams Erfgoed", zegt Van Dijk .

"Of de badpakken ook geshowd worden is nog maar de vraag", zegt Van Dijk. "Maar het zou wel leuk zijn!"

Het kiezen van winnaars is in de handen van de bezoekers van beide tentoonstellingen. Bovendien zal een selecte en deskundige jury hun stem uitbrengen. Met de uiterste inzenddatum op 26 september is er nog tijd om deel te nemen aan deze creatieve wedstrijd.

Workshops badkleding maken

In Huis van de Wijk De Hoekstee worden drie workshops georganiseerd, De workshops worden begeleid door kunstenaars en handwerkers uit Hoek van Holland.

Hi Barbie! Haak en brei je mee?
Donderdag 24 augustus (19.00 - 21.00 uur)
Ga zelf aan de slag met het haken of breien van zwemkleding voor barbiepoppen onder begeleiding van Hoekenees Ingrid Blok. Ingrid heeft voor de tentoonstelling zelf ook zwemkleding ingezonden. Haar werk is vervaardigd volgens een historisch breipatroon van Museum Rotterdam.

Badmode uit vervlogen tijden in een doosje
Donderdag 31 augustus (19.00 - 20.00 uur)
Kunstenaar Vanessa Obinu is een verwoed verzamelaar. Tijdens de workshop maken de deelnemers met behulp van prachtige plaatjes van badmode uit vervlogen tijden een nostalgisch diorama in een doosje.

Collage badkledingontwerp
Donderdag 7 september (19.00 - 20.30 uur)
Kunstenaar Tineke Noordzij is een van de makers van de ingezonden badpakken voor de tentoonstelling. Tineke geeft workshops in intuïtief en experimenteel tekenen en schilderen. In deze workshop maken deelnemers een ontwerp voor badkleding in de vorm van een collage.

Meld je aan via info@wijkcollectie.nl of kom gewoon langs!
Locatie: Huis van de Wijk De Hoekstee

Mercatorweg 50
3151 CJ Hoek van Holland