Archief
WOS

'Nog geen besluit over aanlijnplicht in Hoekse natuur'

Er is geen sprake van een voorgenomen besluit om het aanlijnen van honden op te leggen in het Hoekse Natura2000 gebied. "Als gemeente zijn we te stellig geweest in het communiceren."

Zo reageert Rotterdam op de commotie die is ontstaan in een bewonersbijeenkomst over de maatregelen, die de gemeente wil nemen om de kwaliteit en biodiversiteit in de Hoekse Bosjes, Roomse Duin, Nieuwlandse Duin, Hillduin en de Lange Wei te verbeteren. Door de ambtenaren werd de verwachting uitgesproken dat honden in de loop van volgend jaar aangelijnd moeten worden. Ook werd in de bijeenkomst een link gelegd tussen hondenuitwerpselen en stikstof en de impact daarvan op de natuur. Maar, zo schrijft de gemeente in een nieuwe bewonersbrief: "Dit effect is minimaal en onterecht in deze discussie beland. We betreuren dat deze verwarring is ontstaan, terwijl de intentie juist is om samen te werken, met en voor de bewoners."

Volgens Rotterdam wordt momenteel verkend of een mogelijke aanpassing van het hondenbeleid de natuur in het Natura 2000-gebied kan verbeteren. Uit diverse onderzoeken is namelijk gebleken dat honden, vooral wanneer ze vrij rondlopen, onbedoeld de dieren in natuurgebieden verstoren. Maar eerst worden alternatieve oplossingen bekeken die minder impact hebben zoals loslopen buiten het broedseizoen of alternatieve locaties voor het uitlaten van honden. En er komt een klankbordgroep waarin mensen mee kunnen denken. Want "de regels worden niet aangepast voor er middels een participatieproces uitgebreid met hondeneigenaren en bezoekers is gesproken en al de alternatieve scenario’s zijn doorlopen."

De beheer -en ontwikkelwerkzaamheden om de natuur te verbeteren in het Natura 2000 gebied beginnen in november. Er zal in ieder geval tot februari worden gewerkt. Maar deze werkzaamheden staan los van de gesprekken en onderzoeken rondom het hondenbeleid, zo benadrukt de gemeente.

De WOS maakte vorige week deze reportage over de kwestie: