Archief

Hoekenezen bezorgd over mogelijke komst Oekraïners naar 'kindertehuis'

Buurtbewoners van het voormalige kindertehuis in Hoek van Holland hebben donderdagavond tijdens de dorpsraadsvergadering hun ernstige zorgen geuit over de mogelijke komst van Oekraïense vluchtelingen naar het terrein aan de 's-Gravenzandseweg..

Al langer doen op sociale media geruchten de ronde dat het voormalige kindertehuis De Koperwiek/Lindehof (met meerdere panden op het terrein) wordt voorbereid op de komst van zo'n zestig Oekraïense vluchtelingen. Het pand werd al enige tijd bewoond door anti-krakers.

Ongeruste bewoners maakten gebruik van het recht op inspraak in de afgelopen dorpsraadsvergadering. Zij waren eerder aanwezig geweest bij diverse informatiebijeenkomsten om te horen wat er met het kindertehuis zou gebeuren. Ze zouden ook op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen, maar hebben niets gehoord over de verkoop van het terrein, het opknappen van de panden en de bestemming. Het pand is sinds 1 september verkocht aan vastgoedontwikkelaar Parkwonen.
"Wij willen weten wat er staat te gebeuren in het kinderhuis. Wij zijn verbaasd dat wij als bewoners niets meer horen." De bewoners constateerden dat de nieuwe eigenaar al drie weken volop werkt om het pand en het buitenterrein op te knappen. Ook gaven zij aan gehoord te hebben dat er komende dinsdag al een handtekening onder het contract tussen de gemeente en de eigenaar van de gebouwen wordt gezet.

Overzicht van het terrein. Tekst gaat verder onder de clip.

Grote interesse

De gemeente Rotterdam heeft volgens de dorpsraad van de landelijke overheid de opdracht om 2.000 Oekraïense vluchtelingen op te vangen. De dorpsraad liet weten dat de gemeente op verschillende plekken binnen de gemeente aan het kijken is waar zij deze kunnen onderbrengen. De gemeente heeft grote interesse in de gebouwen op het terrein van het kindertehuis, maar heeft volgens de dorpsraad nog niets definitief besloten en ook niet getekend.

Wij zijn op geen enkele manier betrokken bij de bestemming van het pand.

Jacco van Dam (voorzitter dorpsraad)

'Nog geen besluit'

De WOS had al eerder navraag gedaan bij de gemeente en de eigenaar van het pand. "Ik begreep van mijn collega's dat hierover nog geen besluit is genomen," zegt een woordvoerder van de afdeling Stadsontwikkeling. "Voor de nieuwe locaties voor opvang van Oekraïense vluchtelingen doen we op veel plekken in de stad onderzoek. Als het allemaal haalbaar en nog benodigd is, wordt een locatie pas echt gereed gemaakt en informeren we de buurt uiteraard." De eigenaar van het pand bevestigt dat zij de afgelopen weken volop aan de slag zijn geweest om het pand - na lange tijd leegstand - op te knappen. De bewoners en ook sommige dorpsraadleden kunnen niet begrijpen dat het pand wordt opgeknapt door Parkwonen, zonder dat het bedrijf weet wat de bestemming gaat worden. Volgens hen is er al sprake van overleg tussen de gemeente en de eigenaar en wordt binnenkort bekend gemaakt dat de gemeente het gaat huren om er Oekraïense vluchtelingen in te huisvesten.

Onmacht

De bewoners eisen van de dorpsraad om niet akkoord te gaan met de komst van buitenlanders op dat terrein. "Helaas hebben wij daar niet de bevoegdheid toe," gaf dorpsraadsvoorzitter Jacco van Dam als antwoord. "Wij zijn op geen enkele manier betrokken bij de bestemming van het pand. Wij worden ook niet om advies gevraagd. Hoe graag wij dat ook zouden willen." Dorpsraadslid Ineke Vos tot slot: "Ik denk dat het heel moeilijk wordt om de komst van de vluchtelingen tegen te houden. Wij kunnen niets doen, ook al zouden we het willen." De bewoners kunnen niet begrijpen wat de macht van een dorpsraad is als die over dit soort belangrijke ontwikkelingen niet wordt geraadpleegd.