Archief
ONW

Paar aanpassingen in bestemmingsplan Waelpolder nodig

Er zijn enkele verbeteringen nodig in het bestemmingsplan Waelpolder in 's-Gravenzande, zo oordeelt de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

De Westlandse gemeenteraad krijgt 16 weken de tijd om die verbeteringen in het bestemmingsplan op te nemen, zo blijkt uit de woensdag gepubliceerde uitspraak.

Waelpolder ligt tussen de nieuwbouwwijken Dijckerwaal en Rijnvaart. In de zuidwestelijke hoek van Waelpolder is een woontoren van ongeveer 50 meter hoogte gepland. In de documenten behorend bij het bestemmingsplan, dat op 15 februari 2022 is vastgesteld, is feitelijk alleen een maximaal aantal bouwlagen aangegeven.

Een omwonende heeft bij de Raad van State betoogd dat de bouwhoogte van de woontoren van 50 meter onvoldoende geborgd is in de verbeelding en de planregels. Dit betekent dat een hoger gebouw gerealiseerd zou kunnen worden. Een woordvoerder namens de gemeente had tijdens de behandeling van deze zaak gevraagd of de Raad van State een administratieve wijziging kon vaststellen dat de maximale bouwhoogte van de woontoren 50 meter is. De bestuursrechter besloot echter om nu een tussenuitspraak te doen en dat de gemeenteraad zelf in een nieuw besluit een paar wijzigingen op het bestaande bestemmingsplan kan vastleggen.

Windklimaat

Behalve de onduidelijkheid over de maximale hoogte van het gebouw is het ook onduidelijk wat onder "een aanvaardbaar windklimaat" moet worden verstaan. De Raad van State vindt dat hiertoe een nadere afweging moet worden gemaakt en ook welke norm bijvoorbeeld moet worden gehanteerd. "Bij de toetsing van een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen moet duidelijk zijn welke maatstaf daarbij wordt aangelegd. Het plan biedt daarmee op dit punt onvoldoende duidelijkheid omtrent de te hanteren norm bij de vraag of een bouwplan al dan niet in strijd is met het bestemmingsplan", motiveert de bestuursrechter.