Archief
Omroep West

Omroep West

Buren blij met moskee: 'Ik ben als christen jaloers op dit pand'

Omwonenden van de nieuwe Wateringse moskee, op de plek van de Eendenburcht, zijn positief verrast door het ontwerp van het pand.

Op burendag werden zij door de islamitische verenging uitgenodigd op hun huidige locatie om de bouwtekeningen te komen bekijken en dat zorgde voor een bijzondere ochtend. "Het wordt een moskee niet alleen voor moslims, maar een moskee voor de hele buurt", aldus een wijkbewoonster.

Moslims, christenen, niet-gelovigen; ze hebben zich zaterdagmorgen allemaal verzameld voor het pand van Julianastraat 1 in Wateringen, de huidige locatie van Islamitisch Cultureel Centrum Wateringen (ICCW) op burendag. Eén ding hebben alle aanwezigen met elkaar gemeen: "nieuwsgierig naar de nieuwe moskee die in de buurt gebouwd gaat worden".

"Het ziet er heel mooi uit", reageert een naaste buurman, die nu nog direct naast de Eendenburcht woont, wat straks dus de nieuwe moskee gaat worden. "Van tevoren denk je; wat gaat het worden", gaat hij verder. "Maar we zijn blij verrast met het ontwerp. We denken dat het goed in het straatbeeld past." Ook andere wijkbewoners reageren positief. "Ik ga als christen naar de kerk hier in Wateringen, en ben best wel een beetje jaloers als ik naar dit pand kijk. Maar het is ze van harte gegund, want ze hebben er lang voor gestreden."

Behalve het ontwerp van de nieuwe moskee bekijken, is de ochtend ook bedoeld om elkaar beter te leren kennen. Statafels zijn gevuld met baklava en andere Arabische hapjes. Er is een henna-workshop, buurtbewoners krijgen uitleg over de islam en mogen binnenkijken in het pand aan de Julianastraat, dat nu als 'moskee' dient, maar daarvoor eigenlijk niet geschikt is.

"Ik wil me graag in mijn buurtgenoten en hun geloofsovertuiging verdiepen", aldus een Wateringse. "Ik heb daarom ook bewust mijn kinderen meegenomen. Ik vind het belangrijk dat ze hier een kijkje nemen." En dat is ook precies wat het Islamitisch Cultureel Centrum Wateringen (ICCW) op deze dag wil. "De buurt met elkaar verbinden. We hechten er veel waarde aan om een goede band met elkaar op te bouwen."

'Ook andere activiteiten gaan organiseren'

Ook burgemeester Bouke Arends is naar de samenkomst toegekomen. "Het ontwerp van de moskee ziet er enorm mooi uit", reageert hij. "En het is goed om te zien hoe de hele buurt betrokken wordt bij de bouw van deze moskee." Op de vraag of het echt nodig was dat het zo lang geduurd heeft voordat dit pand er komt, wil hij niet reageren. "Het heeft niet zoveel zin om terug te kijken, belangrijker is ons te richten op de toekomst."

En dat wordt niet alleen een moskee voor de moslims in de buurt. "We willen de ruimte beschikbaar stellen om er ook andere activiteiten te gaan organiseren. Een moskee voor heel Wateringen, we zijn namelijk niet alleen moslim, we zijn net als iedereen hier, ook gewoon Westlander."