Archief
Google Streetview

Google Streetview

Plan om vier statushouders onder te brengen in woning Populierenstraat

Woningcorporatie Arcade heeft in antwoord op vragen van de WOS toegelicht waarom het plan bestaat om vier statushouders onder te brengen in een woning aan de Populierenstraat in 's-Gravenzande.

De plannen zijn afgestemd in overleg tussen de gemeente Westland, Vluchtelingenwerk en de woningcorporatie.

In beginsel is een woning in Westland bedoeld als onderdak voor één huishouden. Daartoe is in 2020 een besluit genomen om vooral het onderbrengen van groepen arbeidsmigranten in woonhuizen tegen te gaan.

In de raadsvergadering van vorige week werd het huisvestingsplan in de Populierenstraat aan de orde gesteld door GBW-fractievoorzitter Remmert Keizer. Ook hij wees er op, dat sinds enkele jaren verkamering niet meer is toegestaan.

Wethouder Carlieke van Staalduinen wilde niet concreet op zijn vragen ingaan. "Er zijn inmiddels 31 bezwaren bij ons binnengekomen", zo meldde zij. De wethouder wil eerst de uitkomst van de bezwarenprocedure afwachten.

Het college van burgemeester en wethouders had al positief gereageerd op het verzoek van Arcade om, bij wijze van uitzondering, vier statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) in een woning aan de Populierenstraat onder te brengen.

Gezinshereniging

Arcade verklaart desgevraagd: "Het gaat om mannen die wachten op gezinshereniging. Daarom krijgen zij een tijdelijk huurcontract en verhuizen zij door als het gezin gearriveerd is in Nederland. Deze constructie hebben wij al eerder toegepast in De Lier en Naaldwijk. Wij kiezen hiervoor omdat er anders (meerdere) grote woningen worden toegewezen waar maar tijdelijk één persoon in woont. Met het huidige woningtekort vinden wij dit niet wenselijk en wij hebben goede ervaring met dit concept."

De corporatie vervolgt: "Wij trekken hierin samen op met gemeente Westland en Vluchtelingenwerk. Ook monitoren wij zelf regelmatig hoe het gaat. Daarnaast helpen wij met deze oplossing de gemeente met het realiseren van de taakstelling voor de opvang van statushouders. Het rijk bepaalt hoeveel statushouders een gemeente moet opvangen."

Wethouder Van Staalduinen heeft tijdens de raadsvergadering van 13 september aan GBW-fractievoorzitter Keizer beloofd, dat zij na afloop van de bezwarenprocedure met deze kwestie terugkomt in de Commissie Maatschappelijke omgeving.