Archief
WOS/Albert Tieken

WOS/Albert Tieken

Tweede tunneldeel Maasdeltatunnel wordt flink verzwaard

Het afzinken van het tweede tunneldeel van de Maasdeltatunnel is in april mislukt door een verkeerde inschatting van de stromingen in Het Scheur. De constructie wordt nu flink verzwaard, zodat alles op 8 oktober wel goed zal gaan.

Eind april zou het tweede tunneldeel - na eerder uitstel - worden afgezonken. Het tunneldeel botste echter tegen de kade en raakte beschadigd. Hoe dat kan? "Door een zeer complexe samenwerking van verschillende stroomcomponenten hadden wij de totale stromen en de krachten onderschat", legt projectdirecteur Bert Ariën uit. Simpeler gezegd: "De kabel zelf was afdoende, maar het waren de stromingscomponenten in Het Scheur die ons verrasten. Het zoute water van de zee dat bij de vloedstroom stroomopwaarts komt, wordt normaal stilletjes weggeduwd door de zoetere ebstroom. Hier is dat niet gebeurd." De stroomsnelheid van het tunnelelement was daardoor anderhalf keer groter dan verwacht.

Maatregelen

Het afzinken van het tweede tunneldeel is nu op 8 oktober. Alles wordt in het werk gesteld om dat tot een succes te maken. "We hebben voorzien dat de krachten veel groter zullen zijn, dus we hebben het hele afzinksysteem verzwaard met een factor 2,5", vervolgt Ariën. Op dit moment worden vier nieuwe ankerpalen geheid. "Die zijn zeventig ton zwaar en hebben een doorsnede van twee meter."

Tekst gaat door onder de video.

Het afzinken heeft lang stilgelegen. Maar het project loopt daardoor geen vertraging op, omdat de rest wel kon doorgaan. "We hebben een aantal activiteiten naar voren geschoven en andere naar achteren, zodat we zo optimaal mogelijk kunnen zorgen dat we op tijd gereed zijn", weet Hélène Moors van Rijkswaterstaat. "Dat betekent dat de A20 op dit moment gereed is, de Hollandtunnel is technisch gereed en dat daar ook alle tunneltechnische installaties in hangen. Die zijn we nu aan het testen. Op dit moment wordt er hard gewerkt om het zuidelijke tunnelelement van de Maasdeltatunnel op orde te krijgen."

De Blankenburgverbinding (A24) verbindt straks de A20 bij Maassluis/Vlaardingen met Rozenburg aan de overkant. Het hele project moet in de loop van 2024 klaar zijn, het streven is in oktober. Gebruikers moeten straks wel tol gaan betalen.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis