Archief
WOS/Albert Tieken

WOS/Albert Tieken

Nieuwe datum voor afzinken tweede tunneldeel Maasdeltatunnel

Er is een nieuwe datum voor het afzinken van het tweede tunneldeel van de Maasdeltatunnel, onderdeel van de Blankenburgverbinding: zondag 8 oktober.

Voor de operatie wordt het Scheur op die plek voor alle scheepvaart ongeveer een etmaal afgesloten. De afsluiting is van zondag 8 oktober 9.30 uur tot maandag 9 oktober 11.30 uur.

Tijdens de eerste poging, eind april, brak één van de zes kabels waarmee het tunneldeel op zijn plek werd gehouden, die vervolgens tegen de tijdelijke kade botste. Daarbij werd het zogenoemde kopschot (de tijdelijke afsluiting van het tunneldeel aan de kopse kant) beschadigd. De vervanging ervan in het droogdok van Damen Verolme Rotterdam is begin september gereed. Het onderzoek naar de oorzaak van de kabelbreuk is nog gaande, maar wel is al duidelijk dat de krachten die op de kabel kwamen te staan, groter waren dan vooraf was aangenomen. De manier van afzinken wordt aangepast op deze en eventueel volgende uitkomsten van het onderzoek.

Er zijn twee reservemomenten vastgelegd: zaterdag 21 oktober 6.30 uur tot zondag 22 oktober 8.30 uur en maandag 6 november 7.30 uur tot dinsdag 7 november 9.30 uur. Uitstel van het afzinken kan noodzakelijk zijn als gevolg van harde wind of te veel stroming.

De Maasdeltatunnel is een onderdeel van de Blankenburgverbinding, de nieuwe snelweg die de A20 bij Vlaardingen verbindt met de A15 bij Rozenburg. De tunnel van 945 meter gaat onder het Scheur, een onderdeel van de Nieuwe Waterweg, door. De verbinding wordt naar verwachting in de loop van volgend jaar opengesteld.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis