Archief
WOS

WOS

Nest gevaarlijke hoornaar weggehaald

Aan de Kerkhofweg in Hoek van Holland is vrijdagochtend een nest van de Aziatische hoornaar weggehaald. Dit nest moest snel weg worden gehaald, want de hoornaar is een zogeheten invasieve exoot die schadelijk is voor het lokale ecosysteem.

De Aziatische hoornaar hoort dus eigenlijk niet in Nederland thuis, maar hij wordt sinds een aantal jaren toch op verschillende plekken waargenomen in het zuiden van ons land en nu dus ook in Hoek van Holland. Het insect is zeer schadelijk voor het lokale ecosysteem, omdat het jaagt op honingbijen, hommels en andere insecten die zorgen voor bestuiving. Het is daarom van belang dat nesten van deze beestjes zo snel mogelijk worden verwijderd.

Hoe herken je een hoornaar?

Het beestje is tussen de twee en drie centimeter lang en daarmee groter dan de welbekende limonadewesp. De hoornaar heeft een zwart bovenlijf en zwarte antennes. De uiteindes van de poten zijn geel en het achterlijfje is oranjeachtig. De hoornaar maakt twee verschillende soorten nesten. Voor het verschil tussen de nesten kun je kijken op de website van de NVWA. In het geval van Hoek van Holland ging het om een zomernest. Dit soort nesten zijn goed zichtbaar, want ze kunnen een doorsnee hebben van wel tachtig centimeter. In zo'n groot nest kunnen dan tot wel duizend hoornaars zitten.

Het nest in Hoek van Holland:

Bestrijding

Zoals gezegd, is het uiterst belangrijk dat de exoot zo snel mogelijk weg wordt gehaald. Volgens imker Maarten Klein verspreiden ze zich anders veel te snel: "Als je dit nest, wat we hier nou weggehaald hebben, niet weghaalt, dan heb je er volgend jaar 5 zitten, het jaar daarop 25 en na vier jaar bijna 1000".
De bestrijding van deze dieren wordt op een speciale manier gedaan en volledig zonder gif. De bestrijder gaat met een grote stofzuiger naar het nest toe en zuigt een groot gedeelte van de hoornaars op. Als dan bijna alle hoornaars zijn weggehaald, wordt het nest in een grote plastic bak gedaan. De plastic bak en de stofzuigerzak worden daarna in een vriezer geplaatst.

De stofzuiger vol met hoornaars