Archief
Google Streetview

Google Streetview

Varekamp wil niet tornen aan voorgenomen reconstructie Wateringse Herenstraat

De reconstructie van de Herenstraat en het Oosteinde in Wateringen kan niet in delen worden opgeknipt. Ook het afsluiten van slechts één rijbaan tijdens de werkzaamheden is niet haalbaar.

Dit laat wethouder Varekamp weten na vragen van GemeenteBelang Westland en LPF. Die maken zich zorgen over de lange duur van de (gedeeltelijke) afsluiting van de Herenstaat en het feit dat nog niet bekend is welke omleidingsroutes worden ingesteld. De weg gaat in 2024 een half jaar dicht.

Het door GBW voorgestelde openhouden van Herenstraat/Oosteinde in één richting maakt de uitvoering van het project redelijkerwijs niet haalbaar, schrijft Varekamp. De werkzaamheden betreft de gehele wegbreedte, inclusief fietspaden, parkeervakken en trottoirs. Ook Evides heeft groot werk aan waterleidingen. "Ook de verkeersveiligheid vormt dan een risico, omdat gemotoriseerd en langzaam verkeer een te krappe doorgang hebben, in de toch al krappe Herenstraat-Oosteinde. De uitvoeringsperiode is reeds gecomprimeerd van 10 maanden naar 7 maanden door met dubbele werkploegen te werken."

De LPF-suggestie om een knip aan te brengen door eerst aan het Tolland tot en met de Kwaklaan te werken en daarna vanaf de Kwaklaan tot de Druivenlaan wordt door de wethouder van de hand gewezen. "De knip leggen bij de Kwaklaan heeft als gevolg dat de Kwaklaan als doorgaande verkeersroute wordt gebruikt. De Kwaklaan is daar ongeschikt voor en de verkeersdruk op de Noordweg wordt niet minder dan bij een gehele afsluiting."

Het voorstel om tijdens de werkzaamheden de Ambachtsweg weer open te stellen voor het doorgaande verkeer, ziet Varekamp ook niet zitten. "Dit is niet wenselijk. De verkeersintensiteiten worden in de Ambachtsweg te hoog voor een woonstraat met 30 km/u inrichting. Dit leidt tot verkeersonveilige situaties en veroorzaakt overlast voor de bewoners." Of dit standpunt lang stand zal houden, is de vraag. De wethouder kan komende raadsvergadering een motie tegemoet zien, waarin het college wordt opgedragen de Ambachtsweg weer open te stellen. Een dergelijke motie lijkt een raadsmeerderheid te krijgen.