Archief
WOS

WOS

Wateringse overwon burn-out en staat nu in finale 'Sterkste Vrouw'

Jamie Lee Boudri (33) kreeg in 2019 te maken met een zware burn-out. De liefde voor (kracht)sport hielp de Wateringse uit deze moeilijke tijd. En nu ook aan een indrukwekkende finaleplek bij de Sterkste Vrouw van Nederland.

Op zondag 17 september strijden twaalf vrouwen om de felbegeerde titel van Sterkste Vrouw van Nederland. Boudri moest om dat doel te bereiken vier voorrondes overleven, waarin dertig vrouwen streden om een finaleplek. En dat is dus gelukt.

Sterkste Vrouw van Nederland

Sterkste Vrouw van Nederland is een jaarlijks kampioenschap waarin twaalf vrouwen een zestal oefeningen moeten uitvoeren. Eén daarvan is een sprint, waarbij de deelnemers een gewicht van 200 kilo moeten meeslepen. Vervolgens mogen zij direct teruglopen met een zandzak van 80 kilo.

"Het is best wel een onbekende sport", zegt de Westlandse tegen de WOS. "Iedereen heeft wel eens de sterkste mannen van Nederland gezien, die stenen of zware gewichten tillen. Maar dat vrouwen dit ook doen is relatief nieuw. En dat maakt de sport wel heel erg mooi, wij willen laten zien dat vrouwen dit ook kunnen. En daarin versterken wij elkaar als finalisten. Het is echt een leuke groep meiden."

Artikel gaat verder onder de video.

Burn-out

In 2019 kwam Boudri voor het eerst in aanraking met de sport. "Op dat moment had ik een zware burn-out", vertelt zij. "Ik leerde toen een trainer kennen die zich herkende in mij en de klachten die ik had. Hij zei: waarom kom je niet bij mij trainen? Dat waren crossfit-achtige sessies. Dat crossfit hielp mij om uit de burn-out te komen. En nog steeds, laat mij de gym maar slopen, dan ben ik zen in mijn hoofd."

Eenmaal lekker op gang met sporten sloeg corona toe, waardoor veel sportscholen hun deuren moesten sluiten. Dit kostte de trainer van Boudri zijn sportschool. "Maar ik wilde door", zegt zij. "Dus toen ben ik gaan zoeken naar iets anders en ontmoette ik mijn huidige coach, Patrick Visser. Via hem ben ik in de wereld van 'strongest man' terecht gekomen, iets dat paste bij het crossfit dat ik al deed."

Trots

Haar trainer in de sportschool, Danny Rust, is blij dat de Wateringse bij hem is terechtgekomen. "Als je kijkt waar Jamie Lee vandaan komt, na haar burn-out, en kijkt naar de gedrevenheid en passie die zij in de sport stopt. Dat is indrukwekkend. Van een burn-out in 2019 naar een finaleplek bij De Sterkste Vrouw in 2023. Dan kunnen wij alleen maar heel erg trots zijn."

Rust tempert de gemoederen door te zeggen dat dit Jamie Lee haar eerste Nederlandse kampioenschap is. Desondanks is hij overtuigd van haar kwaliteiten: "Ik denk dat Jamie Lee het ontzettend goed gaat doen. Het is belangrijk dat zij zichzelf geen druk oplegt, want dit is haar eerste keer op dit niveau. Meedoen is belangrijker dan winnen, maar het is en blijft een wedstrijd. Dus de drive om te winnen moet er altijd zijn. En ik denk dat Jamie Lee zichzelf zeker kan gaan overtreffen."

Jamie Lee verplaatst 200 kilo WOS

Voorbereiding

Met nog tien dagen te gaan tot de finale in Earnewald (Friesland) ligt de trainingsintensiteit hoog. "Ik train normaal 4-5 dagen per week. Nu (in aanloop naar de finale) train ik meer, ongeveer zo'n 6 tot 10 uur per week", zegt de 'Sterkste Vrouw van Westland'. "Ik houd mij daarnaast niet aan een specifiek dieet, ik let alleen op mijn eiwitten. Het gaat er in deze wedstrijd niet om dat je zo slank mogelijk bent, maar juist om het creëren van massa (spierkracht). Daarvoor heb je voedsel nodig, zeker omdat ik tijdens trainingen genoeg calorieën verbruik. Ik ben bewust bezig met mijn voeding, maar als ik 's ochtends een croissantje wil eten, dan eet ik lekker een croissantje", zegt zij lachend.

Over haar titelkansen is de Wateringse ook duidelijk: "Ik word gek als ik win, maar mijn focus ligt niet op winnen. Dit jaar was mijn doel om mijzelf te kwalificeren en dat is direct gelukt, iets wat ik niet had verwacht. Ik ben daar al zo trots op! Ik wil van de finale vooral heel erg genieten. En natuurlijk wil ik vlammen en zo hoog mogelijk eindigen."