Archief
Paul Vis

Paul Vis

Handbalsters Velo gaan voor nieuw successeizoen

De handbalsters van Velo kenden vorig jaar een verrassend sterk debuutseizoen in de eredivisie. De Wateringsen eindigden op de vierde plek en kwalificeerden zich daarmee voor Europees handbal. De ploeg gaat dit seizoen voor meer.

De selectie is in grote lijnen intact gebleven. "We hebben twee nieuwe speelsters toegevoegd aan Dames 1", weet teammanager Anita Huf. "Pieke van Ingen en Lexie Louwerens zijn overgekomen van Quintus. Alleen Charelle Jordense en Femke Mastenbroek zijn gestopt. Daarnaast is het huidige eerste team aangevuld met een sterker tweede team, waarbij ook meiden van buitenaf zijn komen 'aanwaaien'. Daardoor hebben we een grotere selectie."

Na een sterk eerste seizoen volgt in sport vaak een minder tweede jaar. Dat zou Velo ook kunnen overkomen. "Vorig jaar waren nieuw en dit jaar kennen de tegenstanders ons ook. Dus wat dat betreft zal het misschien ook wel lastiger zijn. Er komt ook Europa Cup bij en de landelijke beker. Daardoor gaan we meer wedstrijden spelen." Toch is het doel om het juist beter te doen. "We streven altijd naar hoger; richting die derde, tweede of eerste plek gaan, dat moet altijd het doel zijn."

Ankara

Eind september speelt Velo twee wedstrijden om de European Cup. Ook dat is dus nieuw. Tegenstander is het Turkse Ankara Yenimahalle. "Dat is een enorme uitdaging: voor de club, de speelsters, ook voor mezelf. Ik loop al lang mee bij Dames 1, maar dit heb ik ook nog nooit meegemaakt. Het leeft enorm, er gaan 35 supporters mee naar Ankara", vertelt Huf. "Er wordt gezegd dat het daar een heksenketel kan zijn. Maar ik denk alleen: hoe geweldig is het om dat mee te maken."

De uitwedstrijd is op 23 september, een week later is de return in Wateringen. De Velohal zit dan bommetje vol met 800 supporters. "Die wedstrijd was binnen anderhalf uur uitverkocht", weet de teammanager, die ook alvast een doelstelling uitspreekt. "We gaan voor het halen van de volgende ronde."

Beluister het hele gesprek met Anita Huf:

Quintus-mannen nog in opbouw

Ook voor de mannen van Quintus staat het nieuwe seizoen voor de deur. In tegenstelling tot Velo is er bij de nummer 3 van de eredivisie van vorig seizoen veel veranderd. Trainer Ruben Schelbert stopte en in zijn plaats kwam Neso Saponjic. Hij moet werken met een grotendeels nieuwe selectie. "Er zijn heel veel nieuwe spelers. Zowel van buitenaf als doorgestroomd vanuit de jeugd. Aan de overgebleven 14, 15 spelers van vorig seizoen hebben we 15 nieuwe spelers toegevoegd", zegt Saponjic.

"We zijn nog aan het opstarten", vervolgt de trainer. En dat werd afgelopen weekend maar wat duidelijk. De oefenwedstrijd tegen Dynamico verliep zeer wisselvallig. "Het is niet oké dat je van tien doelpunten voorsprong teruggaat naar één, terug naar zeven/acht, terug naar twee. En dat je de wedstrijd vervolgens eenvoudig wint. We zijn nog op zoek naar de juiste zeven à acht man die de wedstrijd kunnen starten en daarna draaiend houden."

Toch is het doel om weer in de top te eindigen. "De top vijf is zeker iets waar we als Quintus op gaan mikken, zonder ons te verschuilen achter ditjes en datjes", aldus Saponjic, die in oktober een duidelijker beeld hoop te hebben waar de club staat.

Paul Vis

BeNe-League

Quintus speelde eerder drie seizoenen in de BeNe-League, de grensoverschrijdende competitie met de beste clubs uit Nederland en België. Na de degradatie in 2019 is de ploeg alweer een paar jaar actief in de eredivisie. Maar een terugkeer op het hoogste niveau behoort op termijn wel tot een van de doelen. "We hebben afgesproken dat we binnen nu en drie jaar kwalitatief en kwantitatief een stabielere selectie moeten hebben, dan kunnen we ook gaan doorselecteren", vertelt Saponjic. "Maar als de kans zich voordoet om dit seizoen al de stap te maken naar de BeNe-League, dan staat de hele club daar achter."

Zaterdag begint Quintus in de eredivisie met een thuiswedstrijd tegen PSV. "Het is een tegenstander waarvan ik verwacht dat ze bij de onderste vijf eindigen, dus een goede tegenstander om tegen te starten en te zien hoe we ervoor staan."

Beluister het hele gesprek met Neso Saponjic:

Start competitie

Dit weekend start het nieuwe seizoen voor de clubs op de twee hoogste niveaus. Voor de ploegen uit onze regio staan de volgende wedstrijden op het programma:

Zaterdag

Eredivisie mannen
Quintus - PSV
Eredivisie vrouwen
PSV - Quintus
VOC - Velo
Eerste divisie mannen
Gemini Voerendaal - Quintus 2 (Uni-Verde)

Zondag

Eerste divisie vrouwen
Quintus 2 - Meos