Archief

Verkeerswijziging Julianaweg oogst wisselende reacties onder weggebruikers

De vernieuwde verkeerssituatie op een deel van de Koningin Julianaweg in 's-Gravenzande krijgt in een nieuw rapport flink wat kritiek. Onder omwonenden en weggebruikers heerst verdeeldheid.

Na verkeerswerkzaamheden in het najaar van 2022 ziet de weg er behoorlijk anders uit. Zo lag er voorheen een recht fietspad (parallel aan de autoweg). Nu volgen fietsers een kronkelend pad. "Het is alleen maar slechter geworden", zegt een buurtbewoner. "Ik rijd hier op mijn driewieler en moet nu steeds bochten maken. Als mensen mij dan willen passeren, is dat ingewikkeld, wat problemen oplevert."
Een man met bakfiets erkent dit probleem. "Ik vind het fietspad breed genoeg, maar de knik die ik nu moet fietsen is lastig. Je maakt een zwaai naar links en rechts, dat is best onhandig." Een dame vult aan: "Die slinger fietsen is gewoon vervelend. Ik vind het helemaal niks. Het is gewoon te smal geworden hier."

Er klinken ook positieve geluiden. Zo zegt een man tegen de WOS: "Deze nieuwe verkeerssituatie is beter. Je fietste vorig jaar soms dicht langs auto's als je op het fietspad reed. En dat was best gevaarlijk. Nu is de autoweg wel op veilige afstand."

Een man die al twintig jaar in de buurt woont zegt: "Ik vind de nieuwe situatie best mooi en beter voor fietsers. Voor auto's daarentegen is het minder. Je parkeert nu tussen autoweg en fietspad en moet dus aan twee kanten voorzichtig zijn met uitstappen. Dit heeft al tot ongelukken geleid." Een andere bewoner is het daar mee eens: "Het ziet er allemaal mooi uit, maar functioneel is het ruk."

Artikel gaat verder onder de video

Leermoment

Waar alle weggebruikers het over eens lijken, is dat de gedane herinrichting een les moet zijn voor de toekomst. Voor de nabijgelegen Oudelandstraat liggen namelijk vergelijkbare verkeersplannen.

"Ze hadden dat onderzoeksrapport van te voren moeten doen", zegt een man. "Laten we hopen dat ze hiervan leren." Als het aan een dame ligt, had de oude verkeerssituatie behouden gebleven. "Dat had veel geld gescheeld, geld dat wat mij betreft nu onnodig is uitgegeven."

Dinsdagavond wordt het onderzoek besproken in de Commissie Ruimte. Of dit gevolgen krijgt zal de toekomst moeten uitwijzen.