Archief

Ome Jan (85) burgemeester bij HomeTown Festival: 'Ik ben schathemeltje rijk'

Jan van der Hoeven (ook wel Ome Jan genoemd) is dit jaar de burgemeester van HomeTown Festival in Maasland. Deze vrijdag en zaterdag staat het festival weer op het pogramma.

Ondanks zijn leeftijd is Van der Hoeven nog altijd een feestbeest. "Ik geniet van elk feest in het Westland. Dan spring ik op de bar en gaat er een meezinger in. Niet één, niet twee, maar drie. En dan zijn de uurtjes gauw voorbij", vertelt de festivalburgemeester. Hij werd verkozen na een online verkiezing, waar iedereen voor kon stemmen. Sindsdien kan hij zijn geluk niet op. "Dat ik dit nog mee mag maken. Ik ben schathemeltje rijk", aldus de trotse Maaslander en voormalige Maasdijker.

HomeTown Festival

Van der Hoeven is al sinds de eerste editie op het HomeTown Festival te vinden. Toen werd het al door dezelfde groep vrienden georganiseerd als nu. "Er waren hier weinig feesten in de buurt", herinnert voorzitter Jerry Moerman zich. "Dus zijn wij gewoon begonnen op een bierviltje." En zo startte negen jaar geleden de eerste editie. "Het eerste jaar hadden we 1.100 bezoekers, toen nog op één dag. En nu negen jaar later hebben we twee dagen, met in totaal 7.000 mensen."

Festivalburgemeester

Ieder jaar is er een gekozen festivalburgemeester tijdens HomeTown. "Dat hebben we ooit zo verzonnen, want we hadden een extra stage. Die gaat altijd wat later open en die opening wilden we wel een beetje leuk aanpakken", aldus Moerman. Toen werd de festival burgemeester in het leven geroepen. Ieder jaar wordt die verkozen door middel van een online verkiezing. "De burgemeester mag de 'Wunderbar' openen en wordt helemaal in de watten gelegd", vertelt Moerman.

Tekst gaat verder onder de video.

Ome Jan

Dit jaar bleek Jan van der Hoeven dus de gelukkige. In de regio staat hij vooral bekend als Ome Jan. "Ik ben taxi-chauffeur geweest in het Westland. In die tijd mocht ik kinderen naar zwemles brengen in Naaldwijk. In die tijd was het liedje 'We gingen op vakantie met het geld van Ome Jan' van Willeke Alberti bekend", vertelt Van der Hoeven. Hij draaide het nummer vaak tijdens zijn ritjes en de kinderen begonnen het mee te zingen. "Als de kinderen daarna in de bus kwamen vroegen ze altijd aan Ome Jan of we nog gingen zingen." Zodoende is Van der Hoeven aan zijn bijnaam gekomen.

De organisatie heeft alle vertrouwen in Van der Hoeven. "Absoluut. We zijn heel blij dat Jan festival burgemeester is. Hij loopt hier al sinds de eerste editie rond. Hij komt de hele week dertig keer het terrein op rijden met wagens van Trefzeker vol met spullen. Jan is hier bijna niet weg te slaan en de gangmaker op ieder feestje. We hadden ons geen betere burgemeester kunnen wensen", vertelt Moerman.